Adnan Çoker'in ölüm haberi yasa boğdu! Adnan Çoker kimdir?

Adnan Çoker'in ölüm haberi yasa boğdu! Adnan Çoker kimdir?
Türkiye'nin en ünlü ressam ve akademisyenlerinden biri olan Adnan Çoker, 95 yaşında yaşama gözlerini yumdu. Çoker'in vefat haberi sanat camiasını yasa boğdu. Peki Adnan Çoker kimdir?

Çağdaş Türk resminin yaşayan en büyük sanatçılarından biri olan 95 yaşındaki Adnan Çoker yaşamını yitirdi. Bizans, Selçuklu ve  Osmanlı mimari formlarını koyu zemin üzerinde resimsel konturlara dönüştürerek Türk resim tarihinde yeni bir estetik üslûp yaratan Çoker’in ölümü ile sanat camiası yasa boğuldu.

Çoker, çarşamba günü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde düzenlenecek törenin ardından son yolculuğuna uğurlanacak.

ADNAN ÇOKER KİMDİR?

İstanbul tutkunu bir ressam olarak tanınan Adnan Çoker, 20 Ekim 1927’de İstanbul Süleymaniye’de hayata gözlerini açtı. 1934-39 Samatya Hacı Kadın İlkokulu’nda eğitim gördükten sonra 1939-42 yıllarında Davutpaşa Ortaokulu’nda eğitim gördü. 1942 Afyon Lisesi’nin Orta kısmında okurken bu okuldaki resim öğretmeni Enver Kınavlı kendisiyle yakından ilgilenerek okulu bitirdikten sonra Güzel Sanatlar Akademisi’ne gitmesi için Çoker’i teşvik etti. Bu teşvik ile 1944-51 yılları arasında Güzel Sanatlar Akademisi’ne başarıyla katılan Çoker, Zeki Kocamemi Atölyesi’nde görevlendirildi. Akademi’nin Yüksek Resim Bölümü’nü bitirdikten sonra 1955 yılında Avrupa Konkuru’nu kazanan Çoker, devlet bursu ile Paris’e gitti.

Paris’te Andre Lhote, Henri Goetz, Hayter ve Emilio Vedova ile çalışan Çoker, 1960’da öğrenimini tamamlayarak yurda geri dönüş yaptı. 1960 yılında Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü asistanı olarak yeni görevine başladı.