Son haftalarda Avrupa’yı kasıp kavuran yoğun sıcaklık, bazı bölgelerde ulusal acil durum ilan edildi. Uzmanlar, yaz aylarının bugüne kadar rüzgârın etkisiyle serin geçtiğini fakat önümüzdeki günlerde Avrupa’da görülen sıcaklıkların Türkiye’yi de etkisi altına alacağı tahmin ediliyor. Uzmanlar günde en az 1,5 – 2 litre su tüketilmesi konusunda vatandaşları uyarıyor. Aşırı efordan da uzak durulması gerektiği ifade ediliyor.
Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Cengiz Köksal, yaz aylarında artan sıcaklık ve nemin, kronik kalp rahatsızlığı olan hastalar için tehlikeli olduğu belirtiliyor. Köksal, “Özellikle kalp kapak hastalığı olan kişilerde, şikayetlerin artması ve mevcut durumun kötüleşmesinin yanında en sık görülen şikayetler, nefes darlığı, çarpıntı ve göğüs ağrısı olabilir” dedi.
Köksal, dikkatli olunması gereken en önemli konunun yeterli sıvı tüketimiyle vücudun susuz kalmasını önlemek olduğunun da altını çizerek, “Günde en az 1,5-2 litre su tüketilmeli, Akdeniz mutfağına uygun beslenilmeli, güneş ışınlarının en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkılmamalı, serin ve gölge ortamlar tercih edilmelidir.
Dışarı çıkılması gereken durumlarda ise aşırı efordan uzak durularak, güneşten koruyucu şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalı, dışarıda kalınan süre de mümkün olduğunca azaltılmalıdır. Unutulmaması gereken önemli bir husus da, nefes darlığı, çarpıntı ve göğüs ağrısı gibi şikâyetlerin artması durumunda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğidir” ifadelerini kullandı.
Bir yanıt yazın