Odak Haber – Son Dakika Haberlerin Odak Noktası

BORNOVA BELEDİYESİ’NDEN DEPREM BÖLGESİNE 12 BİN KİŞİLİK ÇADIRKENT

Bornova Belediyesi, deprem bölgesindeki barınma sorununun çözümüne katkı sunmak için altı noktada, 12 bin kişinin barınabileceği ve içinde seyyar mutfak ile tuvaletlerin de bulunacağı çadırkent kuracak.  

Bornova Belediyesi’nden dört ekip, afet bölgesine 2 bin 500 çadırdan oluşan bir çadırkent kurmaya hazırlanıyor. Çadırların, hafta başından itibaren bölgeye ulaştırılarak belediye ekipleri tarafından kurulması hedefleniyor. İlçede büyük bir dayanışma örneği gösterildiğini aktaran Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ konuya ilişkin, şunları kaydetti:

“Depremden 13 buçuk milyon insan etkilendi, kayıplarımızın sayısı da maalesef hızla artıyor. Burada dört bölümlük bir çalışma var. Öncelikle yaralıların iyileştirilmesi ve evsiz kalan insanların barınma sorununa destek olunması. Bu konuda dayanışma çok kıymetli. İnsanlar kış şartlarında, çadırlarda konteynerlerde yaşamak zorunda kalacaklar. İnşaatların yapılması süresi var, bu uzun bir süreç. Kısa zamanda çözülebilecek bir şey değil. Gayrisafi Milli Hasıla’ya göre 100 milyar dolarlık bir yatırım gerektiren, büyük bir sorumluluk. Bizim bu aşamada yapmamız gereken barınma sorununa çözüm getirmek. Biz Bornova Belediyesi olarak 2 bin 500 adet çadır ve konteyner konusunda bütün destekleri elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz. Üç gün sonra çadırları teslim alıyoruz. 2 bin 500 çadırın kurulması lazım, kurulacak çadırları Bornova Belediyesi’nin dört ekibi kuracak; oradaki belediyeye, AFAD’a, Kızılay’a, ihtiyacı olana teslim edecek.  Biz yaklaşık altı tane çadırkent kuracağız. Bu 2 bin 500 çadır, süreç artık ne kadar devam ederse, bizim kontrolümüzde olacak. Bunu gerçekleştirdikten sonra konteyner evlerle yaza gireceğiz, ondan sonra inşaat aşaması gelecek. Dediğim gibi bu aşamalar zaman alacak. 

Biz 15 TIR gönderdik, bir TIR sağlıkla ilgili. Antakya Devlet Hastanesi’nin yıkılmayan bölümüne yaklaşık altı palet civarında ilaç gönderdik. Onun dışında 15 TIR yardım malzemesi gitti. Bu malzemeler daha çok, mont, battaniye, bot ve yiyecek şeklindeydi. Tedarikçilere çok teşekkür ederim. Bağışçılar çok duyarlı davrandılar. Sivil toplum örgütlerinden ve iş dünyasından büyük destek aldık, hepsine teşekkür ediyorum. Ancak, bu yardımları şu anda ihtiyaç halinde göndermek gerekiyor. Acil tarafı geçtik diye düşünüyorum. Bundan sonra ihtiyaçları duyarak ve yerine teslim ederek hareket edeceğiz. Yardım almaya devam ediyoruz. Çalışmamız da devam edecek. 

Bornova Belediyesi’nin satın aldığı araç ve iş makinelerinin ne kadar işe yaradığını Muğla’daki yangında ve buradaki depremde bir kez daha görmüş olduk. Biz TIR’ları ve iş makinelerini Sayın Vali’mizin de yaptığı çağrıyla, anında ambulanslar dahil olmak üzere bölgeye gönderdik. Ancak, burada insan kaynağına çok ihtiyaç vardı. Zabıta Müdürlüğü’müz ve Fen İşleri’ndeki gönüllü arkadaşlarımızın da yaptığı arama-kurtarma çalışmaları ve yardımların ihtiyacı olan insanlara teslim etmek üzere Bornova Belediyesi’nden giden arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu bize bazı şeyleri bir kez daha göstermiş oldu. Biz İzmir’de bir deprem yaşadık, tecrübemiz var. Ama buradan da bazı tecrübeler elde ediyoruz. Türkiye için İstanbul ve İzmir için beklenen bir deprem var. Böyle bir durum gerçekleşirse, belli noktalarda toplanma merkezi olarak konteyner kentlerin kurulması, buraya sahra hastanelerinin kurulması, aşevlerinin olması, çocuklarla ve kadınlarla ilgili ihtiyaçların, depoların hazırlanması lazım. Deprem simülasyon eğitimlerinin verildiği bir toplanma merkezinin her ilçede olması lazım. Biz Bornova’da bunu 100 dönüm kurmak için harekete geçiyoruz.”

 

 

 

Exit mobile version