TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi’nin ilk 4 maddesi kabul edildi.
Teklifin maddeleri üzerinde söz alan CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, tüm tarafların katkısıyla yeni bir düzenleme hazırlanmasını istedi.
CHP İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş, sendikalar ve öğretmenlerin teklife yönelik eleştirilerini belirterek, “Böyle devam ederse bu yasa Genel Kurulda da böyle tartışılır ve Anayasa Mahkemesine gider.” dedi.
AK Parti İstanbul Milletvekili Hulki Cevizoğlu, muhalefetin öğretmenlik mesleğine yönelik önerilerini dile getirmelerini istedi ve muhalefet milletvekillerinin Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ile görüşmelerinin uygun olabileceğini aktardı.
AK Parti İstanbul Milletvekili Yücel Arzen Hacıoğulları, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in öğretmenlerin saygınlığını yükseltmeye çalıştığının altını çizdi.
YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Haldun Göktaş, komisyondaki soru ve eleştirileri cevaplarken, eğitim fakültelerinin kontenjanlarının yüzde 20-25 azaltıldığını, önümüzdeki senelerde daha da azaltılmasının beklenebileceğini belirtti.
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu, teklifin “Hizmet sınıfının değiştirilmesi” başlıklı hükmünün, yönetmelik çerçevesinde yürürlükte olduğunu dile getirdi.
Şamlıoğlu, “Bu kapsamda 2024 yılında 44 öğretmenimizin hizmet sınıfı değiştirildi. Sonuç itibarıyla milletvekillerimizin hazırladığı teklifte öğretmenlerimizin lehine bir düzenleme var. Hizmet sınıfının değiştirilmesi için müfettiş şartı getiriliyor. Akabinde eğer problem varsa akademi eğitimine alınıyor, akademi eğitimi süresince de problem devam ederse ikinci farklı bir müfettiş sonrasında hizmet sınıfı değiştiriliyor. Teklifle yıllardır devam eden bir uygulama öğretmen lehine yeniden kanunla düzenleniyor.” dedi.
Komisyonda teklifin “amaç”, “kapsam”, “tanımlar” ve “temel ilkeler” başlıklı ilk 4 maddesi kabul edildi.