Marketlerden 25 kuruşa satılan poşetler, giyim ve kozmetik gibi mağazalarda 10 liraya varan fiyatlarla satılıyor.
Çevre kirliliğine sebep olan poşet kullanımını sınırlamak ve yeniden kullandırmayı özendirmek için başlatılan poşete ücret alma uygulaması devam ediyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2019'da başlattığı ücretli poşet uygulamasıyla, ülkemizde plastik poşet ve ambalajların kullanımı büyük ölçüde azaldı. Poşet kullanımı ülkemizde yüzde 75 oranında geriledi ve 1 milyon ton atık engellendi. Çevre kirliliğinin azalmasıyla 7 milyar liraya varan tasarruf da sağlanmış oldu. Bu uygulama, son zamanda çok sayıda marka tarafından suistimal edilmeye başlandı.
Tüketici, parasını verdiği logolu poşetle bir de markanın bedava reklamını yapmış oluyor. Markalar, poşeti 5 liradan başlayıp 10 liraya kadar satabiliyor.
'Hem Reklam Yapıyoruz Hem Para Veriyoruz'
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, işletme masraflarının tüketiciye yansıtıldığını ifade etti.
Şahin, “İşletme satacaksa logosuz satmalı. Hem reklamını yapıyoruz hem üstüne para veriyoruz. Reklamın bir karşılılığı olmalı. Yalnızca plastik poşetler değil aynı zamanda karton ve bez torbalar da belirli bir ücretle satılıyor. Vatandaş da ücret ödemek zorunda kalıyor. 8-9 liraya ekmek alırken poşete para istenmezken, 500 liralık pantolon aldığımızda poşet ücretli oluyor. Mağaza, 5 liradan günde 1.000 tane poşet satsa bu büyük bir pazar oluşturuyor.” dedi.