Vergi Öncesinde Yurt Dışı Siparişleri 2 Kata Çıktı

Yurt dışından sipariş edilen ürünler için vergi zammı getiriliyor. Zam öncesinde online alışveriş iki kata kadar çıktı. İşte detaylar.

Türkiye’de yurt dışından sipariş edilen ürünler için yeni bir düzenlemeye gidildi. Düzenleme kapsamında yurt dışı ürün siparişlerinin büyük oranda düşüş göstermesi bekleniyor. Bununla birlikte 2024 yılının ilk 6 ayı verileri, iki katına kadar çıktı. Öyle ki 2024 yılının ilk 6 ayında, yerli kartlarla yurt dışından yapılan alışverişleri iki katına çıktı. 94 milyar liralık bir seviyeye ulaşan yurt dışı alışverişlerinde 2023’e de fark attı. 2023 yılının tamamında yapılan harcamaların yüzde 81,7 oranı, 2024 yılının ilk 6 ayı içerisinde yakalandı.

Yurtdışı Alışverişlerde Durgunluk Bekliyor

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre yılların ilk 6 ayı içerisindeki alışveriş rakamları şöyle oldu;

  • 2023 yılı ilk 6 ayındaki toplam alışveriş miktarı 48.2 milyar TL.
  • 2024 yılı ilk 6 ayındaki toplam alışveriş miktarı 94 milyar TL.

Yurt dışından yapılan alışverişlerde en çok tercih edilen tekstil, aksesuar ve elektronik ürün grubu oldu. Bu alanda yapılan alışverişler 2023 yılında 1.1 milyar TL olurken bu yılın ilk 6 ayı içerisinde 2.5 milyar lira oldu. Ancak artan bu oranlar için yeni gümrük vergileri ile büyük oranda düşüş bekleniyor. Uzmanlar yaşanan büyümenin ve yeni trendin, gümrük vergileri sonrasında yavaşlama ve durgunluğa girmesi bekleniyor.

2019 yılında yapılan düzenlemelerde 22 Euro’yu aşmayan alışverişlerde vergi muafiyeti kaldırılmıştı.

2024 yılı itibariyle gümrüksüz alışveriş sınırı 30 Euro’ya düşürüldü ve gümrük vergisi arttırıldı. Avrupa Birliği ülkelerinden yapılan alışverişlerde vergi yüzde 30 olurken diğer ülkelerden yapılan alışverişlerde vergi oranı yüzde 60 oldu.

Ekonomi Haberleri