Yurt Dışı Alışverişlerinde Vergi Dönemi Başladı

Yurt dışından yapılan alışverişler için 21 Ağustos itibariyle yeni düzenlemeler geçerli olmaya başladı. Limitler ve vergiler değişti.

Türkiye’de geçtiğimiz hafta duyurulan ek gümrük vergisi bugün itibariyle yürürlüğe girdi. 21 Ağustos 2024 itibariyle 4458 sayılı Gümrük Kanunu çerçevesinde yurt dışından yapılacak alışverişlerde limitler ve vergi oranları değişti. Bundan sonra yapılacak tüm yurt dışı alışverişlerinde yeni düzenlemeler üzerinden işlem yapılacak.

Yurt Dışı Alışverişlerinde Vergi Ve Limit Ne Kadar Oldu?

Ağustos 2024 itibariyle yepyeni bir dönemin başlatıldığı yurt dışı alışverişlerinde 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun bazı maddelerinin uygulanması değiştirildi. Buna göre Türkiye dışından alışveriş yapacakların belirlenen limit ve vergi oranlarına göre işlem yapması gerekiyor. Düzenlemelerde öne çıkanlar ise şöyle;

  • Hızlı kargo alışveriş limiti 150 Euro’dan 30 Euro’ya çekildi.
  • AB ülkelerinden gelen kargolarda vergi oranı yüzde 18’den yüzde 30’a çıkarıldı.
  • AB dışındaki ülkelerde gelen kargolarda vergi oranı yüzde 30’dan yüzde 60’a yükseltildi.

Daha önce 150 Euro olması sayesinde limitlere takılmadan alışveriş yapılırken bundan sonraki süreçte 30 Euroluk limit alışverişler için yeterli olmayacak . ayrıca vergilerde de yaklaşık 2 kata varan bir artışa gidilmesi de maliyetlerin yükselmesine neden oldu. Kargo ile yurt dışından alışveriş yapıldığı halde Türkiye’deki fiyatlardan daha uyguna gelen yurt dışı ürünleri, limitler ve ek gümrük vergileri nedeniyle cazibesini yitirdi.

Temu Sepet Limiti Düşürüldü

Son dönemlerde akım haline gelen Temu alışverişleri, ABD’de olması nedeniyle en yüksek vergi diliminde yer aldı. Temu ise bu düzenlemeye karşı olarak Türkiye’den verilecek siparişler için alt limiti 2000 TL yerine 670 TL’ye çekti.

Ekonomi Haberleri