İstanbul Kira Fiyatları Tutulamıyor!

İstanbul’da kira fiyatlarındaki yükseliş durdurulamıyor. 6 ayda 2 katına çıkan kiralar vatandaşları zorluyor.

Türkiye’de yüksek kira fiyatlarına yönelik tedbirlerin kaldırılması sonrasında zamlar arka arkaya gelmeye başladı. Nisan ayında 35 bin bandına olan kiralar şimdi 60-70 bin aralığına ulaştı. 40-50 yıllık binalar için istenen bu rakamlar, deprem riskinin yanı sıra ekonomik krizin yaşandığı bir dönemde vatandaşları kara kara düşündürüyor. Yüksek kiraları karşılamak zorunda kalan vatandaşlar mal varlıklarını satma yoluna gidiyor.

İstanbul Kira Fiyatlarını Alt Tabaka Ödeyemiyor, Üst Tabaka Kiralamıyor

Türkiye’de orta ve alt tabakanın ödemekte zorlandığı kiralar için üst tabakada sorun yok. Üst tabakanın kiralık ev gibi bir sorunu olmazken doğrudan ekonomik açıdan zorda vatandaşları daha da dara sokan İstanbul kira fiyatları bir düzenlemeye ihtiyaç duyuyor.

6 ayda iki katına çıkan kiralara isyan eden vatandaşlar ise maaşların ve gelirlerin artmamasına rağmen kiralarda yapılan bu artışlara tepki gösterdi. Tüm il genelinde yüksek kiralar olduğu gibi yeni kiralamalarda fiyatlar doğrudan yukarı çekiliyor. Üstelik komisyon, depozito ve kiralama masraflarının yüksek olması nedeniyle vatandaşlar mecburen arttırılan kiraları kabul etmek zorunda kalıyor. Üstelik Etiler gibi popüler bölgelerde kiralar 100 bin bandını dahi aşmış durumda.

7 Milyon Kiracı Kira Altında Eziliyor

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Emlak Uzmanı Nilüfer Kas "Arabasını satan var, mevduata koyuyor. Tarlasını satan var, mevduata koyuyor. Gelecekteki güvencesini paraya çevirerek kirasını ödüyor. Bizi daha zor günler bekliyor. Çünkü arz çok azaldı. Yatırımcı artık konut almıyor. Bütün bunların faturası bundan sonra da kiracıya kesilecek.” diyerek bu duruma dikkat çekti.

Ekonomi Haberleri