Türkiye’de En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak?

Türkiye’de yeni gündemlerden birisi de en düşük emekli maaşı. 2025’te en düşük emekli maaşı kaç para olacak?

2025 yılı öncesinde emekli maaşları artışı, asgari ücret zammı gibi pek çok ekonomik veri takip ediliyor. Ekonomi alanında tasarruf tedbirleri ve yüksek enflasyon gibi detaylar nedeniyle pek çok spekülasyon gündeme gelirken konuyla ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı. Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem tarafından yapılan yeni değerlendirmeler Türkiye’de geniş bir ses getirdi.

En Düşük Emekli Maaşı Kaç Para Olacak?

Faruk Erdem, kök maaş sorunu çözülmediği için Türkiye’deki emekli sorununun devam ettiğini ve en düşük emekli maaşı için de yeniden bir düzenlemeye ihtiyaç duyulacağını söyledi. 3 aylık verilerin ardından kalan 3 aylık verinin önem kazandığını söyleyen Erdem, enflasyon verilerini yanı sıra orta vadeli programın öngördüğü yıllık enflasyon yüzde 41,5’lik orana dikkat çekti.

“Anketlerden ortaya çıkan enflasyon tahminleri elimizde yani yüzde 41 ile 45 hatta 46 arasında bir yıllık enflasyon bekleniyor. Buradan da emeklinin memurun artış oranını hesaplamak mümkün. Niye? Enflasyona göre belirleniyor. Hani asgari ücreti konuşurken enflasyon burada bir referans olur diyoruz ama emekli ve memuru konuşurken enflasyon belirliyor diyoruz. Çünkü 6 aylık enflasyon belirliyor, özellikle SSK ve Bağkur emeklisinin maaş artışını. Baktığın zaman bu tahminlere göre yüzde 15'in üzerinde bir artış ortaya çıkıyor yani enflasyon artışı. 6 aylık enflasyon yüzde 15 civarında çıkacak.” diyerek mevcut tabloyu değerlendiren Erdem, bu kapsamda da en düşük emekli maaşının ve maaş zamlarına yönelik son durumu aktardı.

En Düşük Emekli Maaşı İçin O Rakamı İşaret Etti

Mevcut oranların üzerine refah payı eklenmesiyle yüzde 20'lerin aşılacağını belirten Erdem, memur ve memur emeklilerinin yüzde 12-13 oranında, diğer emekliler için yüzde 20 seviyelerinde artış yaşanacağını söyledi. Bu kapsamda ise en düşük emekli maaşı için 15 bin TL’lik bir seviye belirlenecek

Ekonomi Haberleri