Marmara Denizi Komaya Girdi!

ODTÜ öncülüğünde Marmara Denizi’nde yapılan araştırmanın ilk bölümü tamamlandı ve sonuçlar açıklandı. Marmara Denizi ölüyor!

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü tarafından Marmara Denizi için yapılan araştırmanın ilk bölümleri tamamlandı. Bilim 2 gemisi ve 8 bilim insanı ile yapılan araştırmalar 4 gün sürdü. Araştırmada Marmara Denizi’ndeki ekolojik denge, kirlilik, oksijen değerleri ve ısınma gibi pek çok değer incelendi. İncelemeler sonucunda Marmara Denizi’nin durumunun içler acısı halde olduğu belirtilirken uzmanların açıklaması tehlikeyi gözler önüne serdi.

Bakanlıkla Ortak Çalışmalar Yapılıyor

Geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan müsilajlarla birlikte Marmara Denizi alarm vermeye b aşlamıştı. Yücel, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte sürdürülen Marmara Denizi Bütünleşik Modelleme Sistemi (MARMOD) projesi kapsamında yapılan çalışmalarla deniz yakın takip altına alınmış durumda. Ancak her geçen gün artan kirlilik, düşük oksijen oranları büyük bir tehlikenin yaşanabileceğini gösteriyor.

Marmara Denizi’nde Oksijen Yok!

Konuyla ilgili yapılan değerlendirmelerde Marmara Denizi’nde oksijen seviyesinin kritik eşiği aştığı belirtildi. 30 metreye kadar oksijende bir sorun olmasa da ilk 30 metre sonrasında deniz canlıların yaşayabileceği oksijen seviyesinin çok altına inildiği tespit edildi. Üstelik 150-200 metre sonrasında ise oksijen ölçmenin dahi mümkün olmadığı belirtildi. Isınmanın bu duruma sebep olabileceği de belirtiliyor.

2023 ile 2024 yılları arasında yapılan kıyaslamada ise 2023 Eylül sonuçlarına 2024’ün Temmuz-Ağustos ayı itibariyle ulaşıldığı ve bu nedenle hızlı bir kirlilik ve oksijensizlik sorununun yaşandığı belirtildi.

Raporda öne çıkan kritik noktalar ve yaşanan sorunların sebepleri ise şöyle;

  • Azot, fosfor kirliliği artarak devam ediyor.
  • Denizde bu kirletici ve kimyasalların birikimi sürüyor.
  • Kirlilik ve oksijenin azalması noktasında durum durma noktasında bile değil ve riskler artıyor.
  • Hidrojen sülfür tehlikesi mevcut. Hidrojen sülfür patlaması sonrasında tüm deniz yaşamının sona ermesi yaşanabilir.
  • Önlen alınmaması takdirde kıyalarda dahi görülebilecek kokulu, müsilaj tarzı oluşumlar gözlenecek.
  • Balıkçılık büyük risk altında.
  • Tarımsal atıklar ve şehirlerin arıtılmamış ya da az arıtılmış atıklarının getirdiği yük Marmara Denizi’nde artık ekolojik olarak dengelenemiyor.

Gündem Haberleri