Türkiye’de Su Ürünleri Yetiştiriciliğine Yeni Kriterler Geldi

Su ürünleri yetiştiriciliği için yeni düzenlemelere gidildi. Düzenlemeler ile faaliyetlerdeki tüm detaylar kriterler altına alındı.

Türkiye’de giderek yaygın hale gelen su ürünleri yetiştiriciliğine karşı Türkiye’de yeni bir düzenleme yapıldı. Düzenlemeye göre tahsis edilecek alanlarda ağ kafeslerin büyüklüğüne kadar belirli standartlarda üretim yapılmasına izin verilecek. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan genelge "Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" adıyla Resmi Gazete’nin yeni sayısında yayımlandı. Böylece yürürlüğe giren düzenlemeler, su ürünleri yetiştiriciliği yapan ya da sektöre giriş yapmak isteyenler için de güncel kriterlerin ve standartların neler olduğunu ortaya çıkardı.

Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Yeni Kriterler

Su ürünleri yetiştiriciliği için yayınlanan düzenlemede, yetiştiricilik için yapılan tür, teknikler, kafeslerin büyüklüğü ve işgal edeceği alan gibi tüm alanlarda belirli standartlar oluşturuldu. Bundan sonraki süreçte yetiştiricilik yapacak işletmelerin öncelikle il müdürlüğüne müracaatta bulunması ardından ise Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünden izin alması gerekecek. Müracaat aşamasında yetiştiricilik yapılacak alanlar ve tekniklerle ilgili tüm şartlar açıklanacak.

Bakanlık ise başvurular sonrasında yerinde inceleme yaparak komisyon tarafından başvuruyu değerlendirecek. Komisyon sonuçları ise düzenli olarak resmi internet sitesi üzerinden yayınlanacak. Böylece şeffaf bir şekilde program sürdürülecek. Düzenlemelerde öne çıkan kriterler ve şartlar ise şöyle:

  • Müracaat Değerlendirme Komisyonu kurulacak.
  • Su ürünleri üretimi için müracaat yapılan türün Türkiye sularında doğal olarak bulunmaması durumunda ayrı bir raporlama ve hazırlık süreci yürütülecek. Bu türün doğal ekosisteme zararı ve yararları belirlenecek.
  • Kurulacak çiftlik için bölgedeki diğer yetiştiricilik tesislerine uzaklığı, bölgeye sağlayacağı yarar ve faydaları gibi kriterler gözetilecek. Ayrıca bölgedeki suyun kaynağı, içeriği ve ekosistemdeki canlı çeşitliliği de incelenecek.

Gündem Haberleri