Memurların Çalışma Saatleri Kısalıyor

Son yıllarda sıkça söz edilen çalışma saatleri düzenlemesinde somut adımlar atılıyor. İşte masadaki planlar..

Türkiye’de memur çalışma saatlerinde bir standardın olmaması tepki çekiyordu. Konuyla ilgili yeni bir adım atılacak. Önceki dönemde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından gündeme getirilen konuda, çalışma hayatında yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğu belirtilmişti. Üstelik Bakan Bilgin bu açıklamaların hemen ardından haftalık çalışma saatlerinin 37,5 saate düşürülmesi için kanun teklifi dahi sunmuştu. Bu çalışmalar o dönemde sürdürülmemiş olsa da yeni bir gelişme yaşandı.

Haftalık Çalışma Saatleri Yeniden Gündemde

Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu’nda (YOİKK) çalışma sistemiyle ilgili pek çok konu gündeme getirildi. Memurların çalışma saatleri, tatil ücretleri, izinleri ve esnek çalışma sistemleri gibi detaylar, mevcut gereksinimler ve zorunluluklar kapsamında yeniden değerlendirildi. Yeni nesil esnek çalışma saatlerinin ön plana çıktığı toplantıda memurların çalışma saatlerinin değiştirilmesi adına ilk somut adım da atılmış oldu.

Bakan Işıkhan’dan Açıklama

Toplantı sonrasında konuyla ilgili açıklama Bakan Işıkhan’dan geldi. Işıkhan konuyla ilgili şunları söyledi;

Sosyal güvenlik mevzuatı ve uygulamalarını, değişen iş gücü piyasası şartlarına ve yeni nesil esnek çalışma şekillerine daha uyumlu hâle getireceğiz.

Buna göre 45 saat olan haftalık çalışma sistemi yeni sistem ile 40 saate düşürülecek. Bazı mesleklerde 48 saat olan çalışma süresi de 40 saat olarak düzenlenecek.

Gündem Haberleri