İstanbul’un Riskli ve Güvenli İlçeleri Açıklandı

İBB’den yapılan açıklamalarda İstanbul’un riskli ve güvenli ilçeleri tek tek duyuruldu. İşte o ilçeler..

Türkiye’de depremde en kritik illerden birisi olarak görülen İstanbul için depreme hazırlıklar yapılsa da şu anda uzmanlara göre yetersiz bir durum söz konusu. Deprem uzmanları tarafından yapılan açıklamalarda büyük İstanbul depremi sonrasında nüfus ve ekonomi gibi ülkenin en büyük dinamiklerine sahip ilin krize gireceği ve Türkiye’nin altından kalmayacağı bir yükün altına girebileceği ifade edildi. Bu konular gündemde konuşulurken İBB’den yeni açıklamalar geldi.

İstanbul’un Riskli ve Güvenli İlçelerini Böyle Duyurdu

Ekol TV’de programa katılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Murat Yün İstanbul’daki deprem konusunda değerlendirmeler yaptı. Belediyenin yaptığı çalışmaları da aktaran Yün, şehirde 1 milyon 200 bin konutun olduğunu ve 850 bin konutun 2000 yılı öncesine ait olduğunu söyledi. Eski yapılar nedeniyle İstanbul’un risk altında olduğuna dikkat çeken uzman isim, 12 yılda 92 bin binanın yenilendiğini ve yüzde 12 oranında bir yenilemenin yapılabildiğini söyledi. Bu durumun yetersiz olduğunu ve daha hızlı bir dönüşüme ihtiyaç duyulduğunu aktaran Başkan bu nedenle de İstanbul’un depreme hazır olmadığını itiraf etti.

7.8 ve üzeri depremde 200 bin binanın ağır bir hasar alacağını aktaran Yün, “Hem zemin hem yapı stoğunu birlikte değerlendirdiğimizde; çeşitli matematiksel yazılımlarla bir deprem hasar tahmini yaptık. 7.5 ve üzeri bir depremde yaklaşık 200 bin civarı binanın ağır hasar alacağını ya da yıkılacağını öngörüyoruz.” Dedi. 1556 bina ise deprem olmaksızın kendi kendine yıkılabilecek durumda. Depremde hasar görebilecek binalardaki nüfus sayısı ise 3 milyona ulaşmış durumda.

İşte İstanbul’un Riskli ve Güvenli İlçeleri Açıklandı

İstanbul’un riskli ve güvenli ilçelerine yönelik de bilgiler paylaşan Yün, Marmara Denizi’ne yakın olan güney ilçelerinde riskin daha yüksek olduğunu, Kuzey ilçelerde ise durumun daha iyi olduğunu aktardı.

İstanbul’un en riskli bölgelerinde Avrupa Yakası’nın güney kesimleri, E-5 ile deniz arasında kalan bölgeler olarak belirtiliyor. Avcılar, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Esenyurt, Silivri… Aslında Fatih’ten Silivri’ye kadar olan bölge İstanbul’un en riskli ilçeleri olarak görülüyor.

İstanbul’un en güvenli ilçeleri ise 2018 sonrası yapılan binaların yoğunlukta olduğu bölgeler. Kuzey hatta bu durumun daha ileri seviyede olduğunu belirten Yün, Başakşehir, Arnavutköy, Çatalca, Sarıyer, Beşiktaş gibi yerlerin güvenli ilçeler olduğunu söyledi.

Gündem Haberleri