Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Nedir?

Türkiye’de yürürlüğe gireceği açıklanan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi nedir? Uzmanlardan dikkat çeken TES değerlendirmeleri geldi. İşte detaylar.

Orta Vadeli Program (OVP) dahilinde açıklanan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) yeni bir sistem getirecek. SGK’dan emekli olacak vatandaşlar için tamamlayıcı ikinci bir sistem olarak tanıtımı yapılan TES ile çifte maaş gibi çeşitli hakların elde edileceği belirtiliyor. Otomatik Katılım Sistemi sayesine ikinci basamak emeklilik sistemi olarak devreye alınacak yeni uygulamanın ne zaman yürürlüğe gireceği bilinmiyor. Ancak uzmanların yaptığı açıklamalar tedirginlik yarattı.

SGK Özelleştiriliyor mu?

Gazeteci Ozan Gündoğdu tarafından değerlendirilen TES sistemi için tedirginlik yaratan detaylara yer verildi. Gündoğdu "Sosyal güvenlik sistemi özelleştiriliyor. Bu halkın menfaatine değildir" diyerek yeni sistemi özetledi. Gelecekte emekli olacak kişilerin şu andaki emeklilerden çok daha kötü durumda olacağını ifade eden Gündoğdu, SGK sigortasının dahi yeterli olmadığı Türkiye’de yeni sistemin çözüm değil sorun olacağını söyledi.

Sağlıkta benzer bir değişim yaşandığını ve şu anda SGK sigortasını yeterli olmadığı için özel sigortalara eğilimin arttığını söyleyen Gündoğdu, “TES ile aynısı emeklilik hakkında da yaşanacak. SGK ile emeklilik yetmeyecek. Sadece SGK'dan emekli olanlar geçinebilecekleri bir aylık alamayacak. Geleceğin emeklileri, bugünden beter olacak. Gelecekte emekliler açlık çekince de onlara kızacağız. "Akıllı olsaydın da 'Tamamlayıcı Emeklilik' yaptırsaydın, şimdi çek bakalım çilesini" diyeceğiz. Sigorta sektörüne milyarlar akıtılırken, bizler halka kızacağız. Çünkü asıl tezgahı gösteren bir siyasi hareketten mahrumuz.” dedi.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Nedir?

TES; çalışanların hesaplarına yapılan maaş ödemelerinden emeklilik yatırım fonlarına yatırım yapılmasını sağlayacak kesinti sistemini ifade ediyor. Çalışanlar tarafından seçilecek fonlar, TES sayesinde ikinci basamak emeklilik sistemini oluşturacak. 2025 yılının 4. çeyreği itibariyle yürürlüğe girecek TES’te işverenlerin çalışanların maaşlarının yüzde 8.33’ünü tazminat olarak ödemesi zorunlu tutulacak. Tutar, çalışanların hesaplarında toplanacak ve TES sayesinde değerlenerek emeklilik sonrasında kullanılacak. Ancak düzenleme ile ilgili tüm detaylar henüz belli olmuş değil.

Gündem Haberleri