Türkiye’de Ev Kira Krizi Derinleşiyor! Ne Kiracı Ne Ev Sahibi Memnun

Türkiye’de yapılan yeni araştırmada ev kiraları nedeniyle ev sahiplerinin ve kiracıların memnun olmadığı ortaya çıktı. İşte detaylar.

Türkiye’de kiralık evlere yönelik yapılan yeni araştırma gerçekleri gözler önüne serdi. Son dönemlerde arka arkaya gelen zamlar sonrasında kira fiyatları rekor seviyelere ulaştı. Temmuz ve Ağustos aylarını kapsayan araştırmada kira kontratı yenileyen kiracıların yüzde 35’i yasal sınırların üzerinde artış yapmak zorunda kaldı. TÜFE’nin 12 aylık ortalaması yüzde 60 seviyelerinde olsa da kiracıların yüzde 35’i kiralarına yüzde 70 ve üzeri zam yapmak zorunda kaldı.

Ev sahiplerinin evden çıkarma kozunu oynaması nedeniyle yüksek kira istemesi, kiracıları zor duruma sokuyor. Yeni bir ev bulma, komisyon, kira ve depozito ücreti verme ve taşınma masraflarını karşılamak istemeyen kiracılar, ev sahiplerinin yüksek kiralarını usulsüz de olsa kabul etmek zorunda kalıyor.

Ev Sahipleri Memnun Değil

Kiracıların yaşadığı bu ekonomik zorluklara rağmen ev sahiplerinin de memnun olmaması dikkat çekti. Araştırmada her 3 ev sahibinden 2’sinin kiracıdan dolayı maddi kayıp yaşadığı düşündüğü belirtildi. Kiralık evlerde yaşanan bu sorunun uzmanlara göre temel sebebi ise yüzde 25 ile sınırlandırılan kira zamları. Bu nedenle piyasaya göre düşük kalan kira oranlarını arttıramayan ev sahipleri, zarar yaşadığını düşünüyor. Kiracıların da evlerden çıkmaması nedeniyle sınırlı artış yapabilen ev sahipleri, bu duruma çözüm bulunmasını istiyor.

Kiracıların yüzde 80’i ekonomisine uygun kiralık ev bulamayacağını düşünüyor. Bu da yüksek zamları kabul etmesine neden oluyor. Uzmanlara göre bu sorunun çözülmesinin en kolay yöntemi ise kiralık ev arzının yükseltilmesi.

Gündem Haberleri