İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki İSTAÇ, Türkiye'de 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren; liman ve sahiller arasında yapılacak tüm hizmetlerin Türkiye'nin kontrolünde olmasını sağlayan, denizlerin bağımsızlığını temsil eden 96. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nı, Beyoğlu Sütlüce’de kutladı.
İSTAÇ’tan yapılan açıklama şöyle:
"DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI İÇİN FARKINDALIK YARATMAYA DEVAM EDİYORUZ: Kendi karasularımızda yapacağımız her türlü faaliyet için özgürlüğümüzü kazandığımız bu önemli günde İSTAÇ olarak Beyoğlu Sütlüce’de gerçekleştireceğimiz ve gün boyu sürecek etkinliklerimizle Denizcilik ve Kabotaj Bayramı için farkındalık yaratmaya devam ediyoruz. 1994 yılından bu yana çevre yönetimini sürdürdüğümüz, deniz kültürünün temiz, sağlıklı, sürdürülebilir ve bağımsızlığına yakışacak bir şekilde koruduğumuz İstanbul’umuzun denizlerine ve kıyılarına iyi bakmaya devam ediyoruz.
GEMİ ATIKLARINDAN YILDA YAKLAŞIK 22 BİN 500 M3 PETROL VE TÜREVİ ATIĞI GERİ KAZANDIK: Gemi Kaynaklı Atıkların Yönetimi’yle, Uluslararası Gemilerden Kaynaklı Kirliliğin Önlenmesi Konvansiyonu (MARPOL) gereği; petrol ve petrol türevi bulaşmış atıklar, pis su, çöp ve baca gazı filtrasyon atıklarını İstanbul sınırları dâhilinde bulunan limanlara uğrak yapan ya da transit geçiş yapan gemilerden topluyor, Haydarpaşa Atık Kabul tesisinde uyguladığımız ön susuzlaştırma işleminin ardından lisanslı geri kazanım tesislerine göndererek yılda yaklaşık 22 bin 500 m3 petrol ve petrol türevli atığı ekonomimize geri kazandırıyoruz. Böylece hem denizlerimizin ekosistemini koruyor hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz.
YILDA 5 BİN METREKÜP ATIĞI DENİZ YÜZEYİNDEN TOPLUYORUZ: İstanbul’un 515 km olan kıyı şeridini 36 adet mobil temizlik ekibimizle, yaklaşık 5 milyon m² deniz yüzeyini ise özel üretilmiş 11 adet teknemizle düzenli olarak temizliyor ve yılda yaklaşık 5 bin m3 atığı deniz yüzeyinden topluyoruz. Kıyılarımızda ve yaz ayları boyunca İstanbul genelinde halkın kullanımına sunulan yaklaşık 4 milyon m2 plaj alanlarında oluşan kirliliği önlemek için 16 birimden oluşan 256 kişilik mobil temizlik ekibimiz ve özel amaçlı 12 plaj temizleme makinemizle faaliyetlerimizi aralıksız olarak sürdürüyoruz.
KIYI VE PLAJLARDAN YILLIK ORTALAMA 10 BİN TON ATIK TOPLANDI: Mobil ekiplerimiz tarafından kıyı ve plaj alanlarından toplanan yıllık ortalama 10 bin ton atığı yerinde ayrıştırılarak ekonomiye geri kazandırıyor ve oluşacak kirliliğe erken müdahale edebilmek için 83 farklı noktaya yerleştirdiğimiz kamera sistemi ile ilgili bölgelerde biriken atıkların dağılmasına fırsat vermeden temizlik çalışmalarımıza devam ediyoruz.
İSTAÇ ailesi olarak ekosistemimizi ve denizlerde yaşayan canlıları korumak, halk sağlığı için plaj ve kıyılarda oluşan kirliliği engellemek amacıyla son teknolojiye sahip araç ve ekipmanlarımızla 7/24 hizmet sağlıyor, İstanbul’un denizlerine iyi bakıyoruz."