İMALAT SEKTÖRÜ İHRACAT İKLİMİ ENDEKSİ HAZİRANDA BİRAZ DAHA GERİLEDİ

İstanbul Sanayi Odası (İSO) verilerine göre; mayıs ayında 53,2 olan Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, haziran ayında 51,8 puana geriledi. Bu da imalat sektörü ihracat iklimindeki bozulmaya işaret etti....

İstanbul Sanayi Odası (İSO) verilerine göre; mayıs ayında 53,2 olan Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, haziran ayında 51,8 puana geriledi. Bu da imalat sektörü ihracat iklimindeki bozulmaya işaret etti.

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Haziran 2022 dönemi sonuçları açıklandı. İSO'dan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"İSO TÜRKİYE İHRACAT İKLİMİ ENDEKSİ HAZİRANDA 51,8 OLDU: İSO verilerine göre, Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi haziranda 51,8 oldu. Mayıstaki 53,2’lik seviyesine göre düşüş kaydedildi. Son veriler, ihracat talep koşullarında ılımlı bir iyileşmeye işaret etse de bu iyileşme Şubat 2021’den beri en düşük oran oldu.

ABD’DE BÜYÜME ÜST ÜSTE 3’ÜNCÜ AY YAVAŞLAMA GÖSTERDİ: Dünyanın en büyük ekonomisi olan ve Türk imalat sektörü ihracatından yaklaşık yüzde 7 pay alan ABD’de büyüme üst üste 3’üncü ay yavaşlama gösterdi. Benzer şekilde Almanya, İtalya, İspanya, Fransa ve Hollanda’da da üretim artışı yavaşladı. Birleşik Krallık’ta ise ekonomik aktivite mayısa göre biraz daha hızlı arttı.

ORTA DOĞU’DA EN GÜÇLÜ BÜYÜME KATAR’DA: Haziran ayında talep artışının önemli kaynaklarından biri Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Bu ülkede petrol dışı üretim artışı önceki aya göre ivme kaybetmesine rağmen güçlü seyrini korudu. Anket kapsamında takip edilen diğer Orta Doğu ekonomileri içinde en güçlü büyüme Katar’da kaydedildi. Buna karşılık, ekonomik aktivitedeki en belirgin daralma ise Polonya’da gerçekleşti. Bu ülkede imalat sanayi üretimi iki yılı aşkın bir dönemin en hızlı düşüşünü kaydetti. Yunanistan, Çek Cumhuriyeti ve Avusturya’da da üretimin azaldığı görüldü.

RUSYA’DA HAFİF ARTIŞ OLDU: Rusya’da ekonomik aktivite üst üste üç aylık daralmanın ardından ikinci çeyreğin sonunda hafif bir artış gösterdi. Covid-19 salgınına karşı uygulanan bazı kısıtlama önlemlerinin hafifletilmesine bağlı olarak yeniden büyümeye geçen Çin’de ekonomik aktivite şubat ayından beri ilk kez artış kaydetti. Çin’in Türk imalat sektörü ihracatı içindeki payı yüzde 1 düzeyinde bulunuyor."

 

Ekonomi Haberleri