Şinzo Abe Japonya'da nasıl bir miras bıraktı?

'Abenomi' adıyla anılan bir ekonomi stratejisini benimseyen Şinzo Abe, Japonya'nın en uzun süre görevde kalan başbakanı idi. Silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Japonya eski Başbakanı Abe, ülkesine nasıl bir miras bıraktı?

67 yaşındaki Şinzo Abe, ilk kez 2006'da başbakanlık unvanına kavuştu. Kendi döneminde başbakanlık yapmış bir dedenin torunuydu. 2012 yılında ara verdiği siyasete geri dönerek 2020 yılında yaşadığı sağlık sorunlarına kadar görevde kaldı. Abenomi adıyla bilinen para politikası ile ülkeye yeni istihdam ve yatırımlar yapmayı hedefledi, Japonya'da durağan giden ekonomiyi ayağa kaldırdı.

Dünkü silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Şinzo Abe'nin ardından tüm ülke yasa boğuldu. Abe'nin ölümü beraberinde ülkeye bıraktığı mirası da gündeme getirdi.

ŞİNZO ABE’NİN ARDINDA BIRAKTIKLARI

Abe'nin kendi döneminde aldığı kararların çoğu ülkede halen yürürlükte ve uygulamada.

2015 yılında meşru müdafaa hakkı değişikliğini parlamentoya onaylattı. Böylece Japonya'ya olası bir saldırı halinde ülke dışına asker gönderilmesine izin verilecek.

Donald Trump ile dostane ilişkiler kurarak, Japonya'yı ABD'nin gümrük vergilerine karşı korumayı ve ülkedeki Amerikan askerleri için kaynak elde etmeyi de başarmıştı.

Abe, bir dönem anayasanın Japonya ordusunu resmen tanıyacak şekilde değiştirilmesi için harekete geçti. Fakat bu hedefine erişemedi.

Abe savunma ve dış politikada pek çok konuda 'şahin' bir tutum izlemesi ile biliniyordu. Eski başbakan, yönetimde olduğu süre zarfında Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı mirası silahlanma karşıtı anayasasını ülke çıkarları doğrultusunda değişmek için mücadele etmişti.

Dünya Haberleri