Bakan Özer: Eğitim üzerinde toplumsal mühendislik projelerinin tüm hasarları tedavi edildi

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere geldiği Bitlis'te konuşan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "2000'li yılların öncesinde eğitim üzerinde toplumsal mühendislik projelerinin tüm hasarları da tedavi edildi." dedi....

Hava yoluyla Muş'a, oradan da kara yoluyla Bitlis'e gelen Özer, Güroymak ilçesine bağlı Üzümveren Köyü İlkokulu ve Yaşam Merkezi açılış programına katıldı.

Burada yaptığı konuşmada Özer, son 20 yılda eğitimde seferberlik başlatıldığını ve okullaşma oranının artırıldığına dikkat çekti.

Özer, "Bu ülke çocuklarının eğitime çok rahat ulaşması için devasa yatırımlar yapıldı. Belki Cumhuriyet tarihinin tanık olduğu en büyük eğitim seferberliği yaşandı. 20 yıllık kısa bir sürede gerçekten eğitimdeki makus talihinde çok ciddi iyileşme yapıldı. Nereden biliyoruz? Rakamlaşmada biliyoruz. 2000'li yıllarda okul öncesi okullaşma oranı yüzde 11 ile şu anda yüzde 93. Orta öğretimdeki okullaşma oranlarımız yüzde 44'ten yüzde 90'lara geldi. Yükseköğretimdeki okullaşma oranımız yüzde 14'lerden yüzde 48'leri geçti. Bu dönemde okul öncesinden ilkokuluna, ilkokuldan ortaokuluna, lisesini, yüksek öğretimine kadar eğitimdeki tüm kademelerdeki öğrencilerimizin, çocuklarımızın, eğitime erişimleri artırıldı." diye konuştu.

"2000'li yılların öncesinde eğitim üzerinde toplumsal mühendislik projelerinin tüm hasarları da tedavi edildi." diyen Özer, şunları kaydetti:

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer

Başörtülü kızlarımız, kadınlarımız eğitim haklarından yoksun bırakılırken, bu dönemde bu problem çözülüyor. Katsayı uygulamasını hatırlayın. Din öğrenimi, mesleki eğitimle ilgili imam hatip liseleri ve meslek liselerine giden öğrencilerin yükseköğretime geçişlerini kısıtlayan, başarılı öğrencilerin bu okul türlerinden uzaklaştıran bu tür uygulamasında iptal edildiği ve hasarının telafi edildiği dönem bu dönem oldu. Toplumsal talepler olan imam hatip liseleri dışındaki okullardaki lise ve ortaokullardaki Peygamberimizin hayatı ile ilgili, Kur'an ile ilgili, dini bilgilerle ilgili ders talepleri de bu dönemde giderildi. Başörtülü öğretmen kadınlarımız bu dönemde başörtüsüyle derslere girebildi. Son 20 yıl eğitimde hem toplumsal taleplerin dikkate alındığı, demokratikleştiği ve aynı zamanda da okullaşma oranının maksimum seviye çıktığı bir dönem. İşte bu dönemin bir lideri var. Bunlar kendiliğinden olmadı.

Programda konuşan Bitlis Valisi Oktay Çağatay ise Bitlis'in 350 bin nüfusu, 350 köy ve 250 mezrasıyla dağınık bir coğrafyaya sahip olduğunu belirterek, "Bu coğrafi yapı içerisinde 6 bin 111 öğretmen ile birlikte 101 bin öğrencimize, 703 öğretim kurumumuzda hizmet vermeye çalışıyoruz. Türkiye'deki en fazla yatılı öğrenci potansiyeli sanırım bizde. 20 bine yakın yatılı öğrencimiz var. Şükürler olsun ki bugün hiçbir güvenlik problemi olmayan en ücra köyde bile en genç öğretmen arkadaşımızla beraberiz. Huzur içerisinde eğitim öğretimi sağlıyoruz." dedi.

Bitlis Valisi Oktay Çağatay 

Programda Bitlis milletvekilleri Vahit Kiler ve Cemal Taşar da birer konuşma yaptı.

Programın ardından Özer, beraberindeki heyetle birlikte Bitlis Valiliğinde düzenlenen Eğitim Değerlendirme Toplantısı'na katıldı.

Değerlendirme toplantısının ardından Özer, Bitlis merkez ve ilçelerinde yapılacak yeni derslikler ve okulların güçlendirmesiyle ilgili bilgiler verdi.

Valiliğin ardından Özer, Bitlis Belediye ziyareti, AK Parti İl Teşkilatı toplantı ve Tatvan Belediye ziyaretinin ardından kentte ayrılacak.  (İLKHA)

Gündem Haberleri