YKS’DE 96 BİN 500 ÖĞRENCİNİN SIFIR ÇEKTİĞİNE DİKKAT ÇEKEN EĞİTİM SEN GENEL BAŞKANI KURUL: "BU MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NIN BAŞARISIZLIĞIDIR"

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Nejla Kurul, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarıyla ilgili “Bu öğrencilerimizin başarısızlığı değil. Bu Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) bir başarısızlığıdır” dedi. Sınava giren 3 milyon 800 bin öğrenciden 96 bin 500 öğrencin...

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Nejla Kurul, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarıyla ilgili “Bu öğrencilerimizin başarısızlığı değil. Bu Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) bir başarısızlığıdır” dedi. Sınava giren 3 milyon 800 bin öğrenciden 96 bin 500 öğrencinin sıfır puan aldığına dikkat çeken Kurul, “Türkçede 40 sorudan ancak ortalama 17, sosyal bilimlerde 20 soru üzerinden ortalama 8, matematikte 40 sorudan ortalama 8 soru doğru yapılmıştır. Görüyoruz ki Türkiye matematiği öğretemiyor bu açıkça anlaşılmıştır” diye konuştu.

Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, 2022 yılı YKS sonuçlarını ANKA Haber Ajansı’na değerlendirdi. Sınav sonuçlarında ortaya çıkan başarısızlığın öğrencilere değil Milli Eğitim Bakanlığı’na ait olduğunu belirten Kurul, şu eleştirilerde bulundu:

“BU ÖĞRENCİLERİMİZİN BAŞARISIZLIĞI DEĞİL MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ BİR BAŞARISIZLIĞIDIR”

“Bu öğrencilerimizin başarısızlığı değil. Genel bir başarısızlık hali var YKS sayısal sonuçlarına baktığımızda. Bu Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) bir başarısızlığıdır. Biz 2021-2022 öğretim yılı sonunda Millî Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı çeşitli çalışmaları dikkate alarak kendi ilkelerimiz doğrultusunda gözden geçirmiş ve bakanlığa bir karne vermiştik ve bu karnede alınan notun sıfır olduğunu ifade etmiştik.”

"TÜRKİYE NİTELİKSİZ BİR YÜKSEK ÖĞRETİM PAZARININ İÇİNE DOĞRU ÖĞRENCİLERİ İTMEKTEDİR"

İşsizlik ve eğitim arasındaki ilişkinin doğru orantılı olduğunu söyleyen Kurul, “Türkiye niteliksiz bir yüksek öğretim pazarının içine doğru öğrencileri itmektedir” diye konuştu. Kurul, şunları söyledi:

“YKS sınav sonuçları da bu değerlendirmemizi doğrular nitelikte. Aday sayısı 2021 de iki buçuk milyon iken 2022’de barajın kaldırılması ile üç milyonun üzerine çıkmıştır. Bu öğrencilerin kuşkusuz parası olanlar ya da borçlanabilecek durumda olanlar niteliği düşük vakıf üniversiteleri ile kamu üniversitelerine yöneleceklerdir. Gerekli akademik kadrolar yetiştirilmeden her şehir bir üniversite mantığıyla üniversiteler açılmıştır. Türkiye niteliksiz bir yüksek öğretim pazarının içine doğru öğrencileri itmektedir. Biz yükseköğretimin kamusal, parasız, bilimsel, laik bir eğitim olması için mücadele eden bir sendikayız.

“İŞSİZLİK SORUNU EĞİTİM İLE DE DOĞRUDAN İLİŞKİLİDİR”

Siyasal iktidarın hamleleri genç işsizliğinden de beslenmektedir. Genç işsizliği öyle bir noktaya gelmiştir ki eğitim ile istihdam arasındaki bağ neredeyse kopmuştur. ‘Hangi üniversite olursa olsun, niteliği düşük de olsa bir üniversiteye gideyim’ algısı vardır ve işsizlik sorunu eğitim ile de doğrudan ilişkilidir.”

“YAŞAMDAN TAMAMEN KOPUK SINAV SORULARINA DOĞRU YANIT VERSELER BİLE ÖĞRENCİLERİN YAŞAMDA NİTELİKLİ YURTTAŞ HALİNE GELMELERİNİ GARANTİ EDİLMEMEKTEDİR”

YKS sorularının gerçek hayatla hiçbir ilgisinin olmadığını ve bunun gençleri gerçek hayata hazırlamadığına işaret eden Kurul, “Öte yandan sınav odaklı bir sistem anlayışımız vardır. Sendikamız merkezi sınavların aşamalı bir şekilde Türkiye’nin demokratikleşmesi ve güvene dayalı bir sistemin kurulmasının ardından kaldırılması gerektiğini hedeflemektedir. Sınav odaklı sistem bugün yaşamdan kopuk bir anlayışla öğrencileri öğretmenleri ve hatta velileri bile meşgul eder bir hale gelmiştir. Yaşamdan tamamen kopuk sınav sorularına doğru yanıt verseler bile öğrencilerin yaşamda nitelikli yurttaş haline gelmelerini garanti edilmemektedir” şeklinde konuştu.

“MATEMATİKTE 40 SORUDAN ORTALAMA 8 SORU DOĞRU YAPILMIŞTIR. TÜRKİYE MATEMATİĞİ ÖĞRETEMİYOR BU AÇIKÇA ANLAŞILMIŞTIR”

Sınava giren öğrencilerin soruların yarısında çoğuna yanlış cevap verdiğini vurgulayan Kurul, şöyle devam etti:

“Sınavların teknik düzeyine dikkat ettiğimizde üç milyon 800 bin öğrenci sınava girmiş 96 bin 500 öğrenci sıfır çekmiştir. Bu öğrencilere neden ulaşamadığımız sorusunu hem Millî Eğitim Bakanlığı kendine sormalıdır hem de Türkiye eğitim kamuoyu bu konuda düşünmelidir. Teknik sorulara ya da soruların ders kümelerine odaklandığımızda görüyoruz ki öğrenciler neredeyse soruların yarısından çoğunda yanlış seçeneği işaretlemiştir. Türkçede 40 sorudan ancak ortalama 17’sine doğru yanıt verebilmiştir. Sosyal bilimlerde 20 üzerinden ortalama 8 soru doğru yapılmıştır. Matematikte 40 sorudan ortalama 8 soru doğru yapılmıştır. Görüyoruz ki Türkiye matematiği öğretemiyor bu açıkça anlaşılmıştır. Bunun nedenlerini çok net biçimde açıklayacak araştırmalar yapılmalıdır. Fen bilimlerinde 20 sorudan ortalama 3 soru doğru yapılmıştır bu da matematik soruları kadar kötü bir sonuçtur.”

"TÜRKİYE ÇOK DÜŞÜK EĞİTİM NİTELİĞİNE SAHİP OLAN ÜLKELER ARASINDADIR"

“Millî Eğitim Bakanlığı bu duruma bir çözüm bulmak için araştırmalar yapmak durumundadır. Bizim gibi emek meslek örgütleriyle, sendikalarla aynı masanın etrafında çalışarak çocuklarımızı Türkçeyi daha güzel konuşur, sosyal bilimlerde daha bilinçli, matematikte daha iyi mantık yürütebilen, fen bilimlerinde doğayı hayatı anlayan çocuklar haline nasıl getirebiliriz. Çocukları da katarak bu soruların yanıtlarını vermek durumundayız. Şunu söylemeliyiz ki Türkiye çok düşük eğitim niteliğine sahip olan ülkeler arasındadır."

 

 

Gündem Haberleri