Todor Jivkov kimdir? Türklere neler yaptı?

Yılmaz Özdil'in yazısı sonrası Todor Jivkov'un hayatı ve Türklere yaptıkları gündem oldu. Peki Todor Jivkov kimdir ve Türklere ne yaptı?

Sözcü gazetesi yazarı Yılmaz Özdil'in bugün yazdığı yazı sonrası vatandaşlar Todor Jivkov kimdir araması yapmaya başladı. İşte Todor Jivkov'un hayatı ve Türklere karşı yaptıkları...

Todor Hristov Jivkov, 1954-1989 arasında Bulgar Komünist Partisi Merkez Komitesi Birinci Sekreteri ve 1971-1989 arasında Bulgaristan Başbakanı olarak görev yapmış kişidir.

Bulgaristan'ın batısında yer alan Pravets kentinde, yoksul bir köylü ailesinin çocuğu olarak doğan Jivkov, gençlik senelerini Sofya'da yaşadı. Genç yaşta Bulgaristan Komünist Partisi mensubu oldu. II. Dünya Savaşı esnasında Devrimci Halk Kurtuluş Ordusu olarak tanınan direniş hareketinin örgütlenmesinde çalıştı. Eylül 1944'ün ardından, Sofya polis gücünün başkanı olarak görev yapmaya başladı. 1945 senesinde bir aday üyesi ve 1948 senesinde tam üye olarak BCP Merkez Komitesi'ne girdi. Savaşın ardından yönetim kademelerinde çıkarak, başta binlerce siyasi muhalifi tutuklayan Halk Milisleri'nin komutanlığı olmak üzere çok sayıda önemli vazife yaptı. 1951'de Politbüro üyesi seçildi. Mart 1954'te, Vılko Çervenkov'un yerine Merkez Komitesi birinci sekreterliğine atanarak sosyalist ülkeler arasında en genç parti lideri oldu.

TÜRKLERİ ASİMİLE ETMEK İSTEDİ

1962-1971 seneleri arasında başbakan olarak olarak çalışamalarına devam eden Jivkov 1972'de Bulgaristan'ın yeni anayasasıyla kurulan Devlet Konseyi başkanlığına geldi. 1965'te sosyalist bir ülkede ilk defa görülen muhalif parti mensupları ile subayların liderliğindeki bir darbe kalkışmasını önlemeyi bildi. Jivkov iç ve dış politikada Sovyet çizgisine oldukça bağlı oldu. Onun idaresinde Bulgaristan'da sanayileşme arttı ve halkın hayat seviyesi büyük ölçüde iyileşti. Ama Jivkov hükümeti ülkedeki Türk nüfusa karşı zorla asimilasyon politikası yaparak 1989 baharında Türkiye'ye doğru büyük bir göç hareketinin başlamasına sebep oldu. 1985’te Bulgarlaştırma politikasına başladı. Türklerden adlarını değiştirmeleri, Türkçe konuşmamaları ve ibadet etmekten vazgeçmelerini talep etti.

1989 sonbaharında Doğu Avrupa'yı kasıp kavuran demokratikleşme dalgası neticesinde Jivkov Kasım 1989'da tüm vazifelerinden çekilmek mecburiyetinde kaldı. Ocak 1990'da tutuklandı. İki sene aranın ardından Hükümet fonlarını zimmete geçirmek suçlaması ile 7 sene hapis cezasına mahkûm edildi. Fakat bozulan sağlık durumu sebebiyle hapis cezası ev hapsine döndürüldü. 1996'da Bulgar Yüksek Mahkemesi tarafından beraat ettirildi. 1998'de zatürreden hayatını kaybetti. Ölümü sebebiyle tekrar yargılanması için açılan davalar düştü.

Gündem Haberleri