Sıcakların artmasıyla yemeniye olan ilgi arttı

Gaziantep'in yöresel el dikimi deri ayakkabısı yemeniler terleme, mantar, egzama ve koku yapmadığı için yaz aylarında büyük rağbet görüyor....

Tarihi yaklaşık 700 yıl öncesine dayanan, orijinal özelliklerini kaybetmeden günümüze kadar gelen ve son yıllarda tasarlanan yeni model ve çeşitli renklerle büyük bir ilgi görmeye başlayan Gaziantep'in yöresel el dikimi deri ayakkabısı yemeni, ayak sağlığı açısından pek çok faydası olduğundan dolayı sıcak havalarda yoğun ilgi görüyor.

Tamamen doğal malzemelerden yapılması nedeniyle nasır, ayak kokusu ve diğer hastalıklara neden olmayan yemeni ayakkabılara sıcakların artmasıyla ilgi arttı.

El emeği, göz nuruyla değişik renk ve modellerde yaptıkları yemenilerle mesleklerini ayakta tutmaya çalışan yemeni ustalarının yeni modelleri hem yurt içinde hem de yurt dışında çok sayıda insanın yemeniye olan ilgisini arttırdı.

Günümüz ustalarının yaptıkları yeni modeller ve birçok renkle günümüze uygun hale getirilen, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ihraç edilen yemeni ayakkabılar ve diğer ürünler, ayağı serin tutması nedeniyle daha çok yaz aylarında tercih ediliyor.

Sığır ve manda derisinden üretilen, çeşitli renk ve modelleri ile dikkat çeken yemeni, turizmin önemli merkezlerinden olan Gaziantep'in kültürel değerleri arasında yer alan ve usta ellerde bazen günlerce süren üretimin ardından şekilleniyor.

Daha çok Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş gibi bazı bölge illerinde üretilen yemeni ayakkabılar, meşakkatli pek çok işlemin ardından ilgi gösteren müşterilere ulaştırılıyor.

Yemeninin yaklaşık 700 yıllık bir tarihinin oluğunu belirten Fırat Dikilitaş, ilk yemeninin Yemen’de yapıldığı bilgisini vererek sıcak günlerde giyilen yemeninin ayakta ter ve koku yapmadığı için halk tarafından büyük bir ilgili gördüğünü söyledi.

"Yaz aylarının gelmesiyle yemeniye rağbet çoğaldı"

Yemeni ustası Fırat Dikilitaş

Dikilitaş, "Yemeninin yaklaşık 700 yıllık bir tarihi vardır. Yemeni ilk Yemen’de yapıldı. Daha sonra Halep’te ondan sonra da Türkiye’de yapılmaya başlandı. Günümüzde Türkiye’nin çeşitli illerinde yapılıyor. Zor bir meslek olmasına rağmen yöresel olduğu için zevkle yapıyoruz." dedi.

Yemenin üretiminde kullanılan derinin gözeneklerinin sürekli açık olduğu için ayağın terlemediğini belirten Dikilitaş şunları söyledi:

Yaz aylarının gelmesiyle yemeniye rağbet çoğaldı. Sıcak havada yemeni giyildiği zaman serin tutuyor ve terletmiyor. Deri gözenekleri sürekli açık olduğu için ayak sürekli nefes alır ve bundan dolayı ayakta koku da yapmaz. Yemeni ince deri olduğu için kışın giyilecek bir ürün değildir. Deri suyu sevmez ve derinin düşmanıdır. Bu yüzden yemenilere yazın daha çok rağbet var.

"Ürettiğimiz yemenileri Avrupa’nın birçok yerine gönderiyoruz"

Ürettikleri yemenileri Avrupa’nın birçok yerine gönderdiklerini belirten Dikilitaş, "Gaziantep’in yerli halkı yemenileri kına gecesinde ve düğünlerde giymek için tercih ediyorlar. Ama yemeniyi bilen birçok vatandaş günlük giyim için de alıyorlar. Bunun yanında yerli ve yabancı turistler de yemeniyi tercih ediyorlar. Burada ürettiğimiz yemenileri Avrupa’nın birçok yerine gönderiyoruz." diye konuştu.

"Yemeni ayakta koku ve ter yapmaz"

Yemeni ustası Mehmet Faruk Cesur

Yöresel yemeninin tamamen deri ve doğal olduğunu belirten Mehmet Faruk Cesur ise, "Yemeninin hepsi doğal ve deri olduğu için yazın çok rağbet görüyor. Yemeni ayakta koku ve ter yapmaz. Giyilmesi de çok rahattır. Yemeninin üretiminde kullanılan deri ayağı serin tutuyor ve terlemesini engelliyor. Dedelerimizin ve atalarımızın giydiği bir üründür." dedi.

"Yemeniyi bilen vatandaşlardan yaz aylarında daha çok rağbet var"

Türkiye’nin her ilinden ve turistlerden çok rağbet gördüğünü ifade eden Cesur, "Yurtdışından da yemeniye çok rağbet vardır. Bugün bir ayakkabı almak istersen, fiyatı en az 400 TL'dir. Ama yemeni 250 TL’dir. Bundan dolayı fiyatı da uygundur. Yaz aylarında yemeniyi bilen vatandaşlar daha çok rağbet gösteriyorlar." şeklinde konuştu.

Yemenin ayakta mantar, koku ve ter yapmadığını belirten Ramazan Atılgan ise, yaz aylarının gelmesiyle rağbetin çoğaldığını belirterek, yemeninin üretiminde bin bir emek harcandığını söyledi. (İLKHA)

Kültür Sanat Haberleri