İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), bu yıl 91’inci kez kapılarını misafirlere açtı. Açılış öncesinde Gündoğdu Meydanı'ndan Kültürpark'a kadar kortej yürüyüşü düzenlendi. Binlerce kişinin katıldığı yürüyüş, Brezilya'nın karnaval görüntülerini aratmadı. Türkiye'nin ilk gastronomi fuarı olan Terra Madre Anadolu da İEF'le eş zamanlı olarak açıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "1923 yılında büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün açılışını yaptığı İzmir İktisat Kongresi’yle temelleri atılan bu fuar, bizim için yaşayan bir kültür mirası. İzmir Enternasyonal Fuarı, İzmir’den dünyaya ve dünyadan İzmir'e uzanan bir köprü. Bu köprünün bir ucunda Anadolu'nun kadim bereket uygarlığı var. Diğer ucunda ise değişimin yeryüzündeki ayak izleri, yeni düşünceler, fikirler ve keşifler" dedi.
Konserler, sergiler, spor aktiviteleri ve birçok farklı etkinliğe ev sahipliği yapacak olan 91. İzmir Enternasyonal Fuarı bugün açıldı. Fuarın resmi açılış töreni öncesinde Gündoğdu Meydanı'ndan Kültürpark'a kadar kortej yürüyüşü düzenlendi. Binlerce kişinin katıldığı yürüyüş renkli görüntülere sahne oldu. Karnaval görüntülerini aratmayan kortej yürüyüşünün ardından Kültürpark'ın Lozan Kapısı girişinde açılış töreni yapıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğindeki törene, Başkan Tunç Soyer'in yanı sıra Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Slow Food International Genel Sekreteri Paolo Di Croce, CHP İzmir Milletvekilleri Kani Beko, Mahir Polat, Özcan Purçu, Ednan Arslan, Bedri Serter ve Kamil Okyay Sındır, CHP Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı ve Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, CHP PM Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Müsavat Dervişoğlu, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Kılıç, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, AKP İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile İzmir ve diğer kentlerden çok sayıda ilçe belediye başkanı da katıldı.
Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, şunları söyledi:
“Hepimizin gençliğinde, çocukluğunda anıdır. İzmir Enternasyonal Fuarı açıldığında gazetelerden takip ederdik. İzmir deyince aklımıza İEF gelirdi. Bu, bizim İzmir’imizin ve Türkiye’mizin mirası. Bu mirası gelecek yıllara da taşımalıyız. Bunun için Ticaret Bakanlığı olarak elimizden gelen desteği vermeye uğraşıyoruz. Bugün İZFAŞ’a uğradık ve bunun için ne kadar yoğun bir çaba içinde olunduğunu gördük. İzmir’imiz bizim için çok önemli. 8 bin 500 yıllık bir tarihi var. Birçok dünya kültür mirasına aday olan tarihi alanları içinde barındıran bir yer. Rakamlara baktım, bir milyon turist gelmiş, bu yeterli mi, değil. Terra Madre, dünyada önde gelen gastronomi turizmlerinden bir tanesi. Baktığımız zaman fuarımız önemli bir mottoyu içeriyor. Dünyamız da buna gidiyor. Her geçen gün gıdamızın önemli olduğunu görüyoruz. Tedarik zincirleri durdurulduğunda nelere maruz kaldığımız görmedik mi? Ukrayna Savaşı’nın tahıl üretimimizin içindeki etkilerini yaşamadık mı? Terra Madre, İzmir’deki KOBİ’lerimiz ve çiftçilerimiz için önemli. Bu nedenle buna ev sahipliği yaptığı için İEF’e takdirlerimizi ve teşekkürlerimizi iletiyoruz. Bugün ihracat rakamları açıklandı. Hedefimiz, 250 milyar dolar ile bu seneyi kapatmak. İhracat açısından baktığımızda İzmir, en önemli ikinci ilimiz. Bugün burada olmak bizi çok mutlu ediyor. Beni bugün 1980’lere götürdünüz. İzmir çok güzel şehrimiz. Tabii ki 81 ilimiz güzel ancak İzmir’in kalbimizde ayrı bir yeri var.”
VALİ KÖŞGER'DEN ATATÜRK VURGUSU
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ise şöyle konuştu:
“Pandemi koşulları nedeniyle buruk ve az katılım ile geride bıraktığımız iki fuarın ardından bu yıl beklediğimiz özlemle gerçekleştireceğimiz fuarın ilimize hayırlı olmasını diliyorum. Kökeni Gazi Mustafa Atatürk’ün emri ile toplanan İzmir İktisat Kongresi’ne dayanan İEF’in bölgemizin ekonomisine büyük katkı sunmasını temenni ediyorum. İEF, sadece ekonomik anlamda değil sosyal ve kültürel anlamda da çok önemli. Gördüğümüz, kültürel kaynaşma alanı. Fuarımızın tüm misyonlarına layığı ile hizmet etmek adına Ticaret Bakanlığı’mızın destekleri ile valiliğimiz, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve sayamadığım tüm paydaşların iş birliği içinde çalıştığını görmek mutluluk verici. Böylece İEF’yi daha iyi noktaya taşıyacağımızdan şüphemiz yok. Salgının ekonomik ve sosyolojik etkilerinin azalması, fuarın önceki yıllardaki gibi coşkulu geçmesine duyulan özlemden kaynaklı çok umutluyuz. Terra Madre ve tüm etkinlikler umuyorum ki beklentileri karşılayacaktır."
SOYER: İEF, İZMİR'DEN DÜNYAYA UZANAN KÖPRÜ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise İEF'in bir Cumhuriyet mirası olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Bu akşam, asırlık bir çınar ağacı kadar sağlam köklerimizle ve yepyeni bir heyecanla İzmir’den dünyaya 91’inci kez merhaba diyoruz. 1923 yılında büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün açılışını yaptığı İzmir İktisat Kongresi’yle temelleri atılan bu fuar, bizim için yaşayan bir kültür mirası. İzmir Enternasyonal Fuarı, İzmir’den dünyaya ve dünyadan İzmir'e uzanan bir köprü. Bu köprünün bir ucunda Anadolu'nun kadim bereket uygarlığı var. Diğer ucunda ise değişimin yeryüzündeki ayak izleri, yeni düşünceler, fikirler ve keşifler. Burası, dünyayı ve Türkiye’mizi birbiriyle buluşturan müthiş bir meydan. Enternasyonal Fuar, işte bu nedenle 8 bin 500 yaşındaki İzmir’e ve 100 yaşındaki Cumhuriyet’imize çok yakışıyor. Geleceğin Türkiye'sine yön veriyor. Çünkü bu buluşmamız, bir mayalanma hikayesi. Burası çok rengin, çok sesin ve çok nefesin ortak bir ruhla güçlendiği harman yeri. 91'inci fuar etkinliklerimiz kapsamında kurtuluş günümüz 9 Eylül’ü, 100 yıllık zaferimize yakışacak şekilde, Türkiye tarihinin en büyük sahne performansıyla kutlayacağız. Aynı akşam mega starımız Tarkan, Kordonboyu'nda İzmir’le kucaklaşacak.”
İZMİR'İN ÜRETİCİ KOOPERATİFLERİ İHRACATÇI OLACAK
Terra Madre’nin önemine de işaret eden Başkan Soyer, şöyle konuştu:
“Fuarımızı açmanın yanı sıra Anadolu’nun lezzetlerini dünya sofralarıyla buluşturuyoruz. İEF’yi, dünyanın en önemli gastronomi organizasyonlarından biri olan Terra Madre ile eşzamanlı olarak gerçekleştiriyoruz. Terra Madre Anadolu bizim için sadece bir lezzet fuarı değil. İnsanın yaşamla olan ilişkisini yeniden tarif ettiğimiz, iklim krizi, enerji krizi, gıda krizi, yoksulluk ve savaşlar karşısında kalıcı çözümler ortaya koyacağımız bir ortak akıl hareketi. Bunun somut bir ürünü olan 'İzmirli' markamızı kuraklık ve yoksullukla mücadelemizin yepyeni bir aracı olarak az sonra dünyaya sunacağız. 'İzmirli' ile İzmir’in meralarında üretim yapan çobanlarımızdan aldığımız sütlerden üretilen peynirleri, Türkiye ve dünyanın her yerindeki alıcılarıyla buluşturuyoruz. Hep dediğimiz gibi, İzmir’in en ücra köylerindeki küçük üreticilerimizi ve İzmir’in üretici kooperatiflerini ihracatçı haline getireceğiz. Süt ürünleri ile başlattığımız bu yerli ve milli üretim seferberliği, yine kooperatiflerimizin ürettiği zeytinyağı, tahıllar, baklagil ve üzüm gibi ürünleri de içine alarak büyümeye devam edecek. Terra Madre Anadolu ile başlayan bu çalışmamız, komşusu açken gözüne uyku girmeyenlerin; ‘kurda, kuşa, aşa’ diyerek kendisi ve doğa için aynı anda üretmesini bilenlerin seferberliği, hayatta kalma mücadelesidir.”
“BİZİM RUHUMUZ MUSTAFA KEMAL'İN RUHUDUR”
Başkan Soyer, İzmir Enternasyonal Fuarı'nın bir kültür, ticaret, turizm, eğlence ve eğitim meydanı olduğunu vurguladı ve şöyle devam etti:
"İzmir Enternasyonal Fuarı. Bu nedenle İEF’yi gelecek nesillere taşımak ve dünyaya çok daha iyi anlatmak bu şehrin Belediye başkanı olarak benim boynumun borcu. 10 gün boyunca yüz binlerce kişinin ziyaret edeceği fuarımızın çok önemli bir misyonu daha var. Umudu büyütmek. Bizim elimizin her kımıldayışında, kurduğumuz her cümlede ve yaptığımız her işte başka bir ruh var. Bu ruh, Ege’nin Amazon kadınlarının, Börklüce Mustafa’nın, Anadolu'nun ruhudur. İçimizdeki bu ruh, 'Sen başla, bitiren bulunur' diyebilecek kadar cesur olan Hasan Tahsin’in ruhudur. Herkes iyi bilsin ki bizim ruhumuz, Mustafa Kemal'in ruhudur. Burası, binlerce yıldır bir medeniyetler beşiği olan; barışın, uyumun, demokrasinin, sanatın coğrafyası: Anadolu. Burası, ilk kurşunun atıldığı, kurtuluşun ve kuruluşun başladığı Cumhuriyet şehri. İzmir, zaman zaman karamsar, kimi zaman yorgun ve bazen de öfkeli olabilir. Fakat bu akşam, İzmir'in gök kubbesi altında sadece umutlu olmalıyız. Öyleyiz. Çünkü 100 yıl önce bu memleketin kurtuluşunun müjdecisi olan İzmir, kahraman atalarının izinden yürüyerek onların hatırasını yaşatmaya ve yine gelecek kuşaklara umudun lokomotifi olmaya devam edecektir. Çünkü İzmir, 100 yıldır yaşadığı kesintisiz barışın kıymetini bilen, ona namusu gibi sahip çıkan insanların şehridir. Çünkü İzmir, Mustafa Kemal Atatürk’ün zafer destanının ardından kurduğu Cumhuriyeti ikinci yüzyılında demokrasiyle taçlandıracak olanların şehridir. Çünkü İzmir, cesurdur. Sesleri, sözleri ve sanatları engellenmek istediği halde dimdik ayakta durup bizlerle olan sanatçılarımız, İzmir'in cesaretinin kanıtıdır. Çünkü İzmir’in ve İzmirlinin hiç kimseye eyvallahı yoktur, olmayacaktır. Çünkü İzmir, dayanışmayı en iyi bilen, birbirlerine sevgiyle, hoşgörüyle, şefkatle bağlı insanların şehridir."
PAOLO Dİ CROCE: TOPRAK ANA İÇİN MÜCADELE ETMELİYİZ
Slow Food International Genel Sekreteri Paolo Di Croce ise şunları söyledi:
"Sistem değişiyor. Ancak iyi yönde değil kötü yönde değişiyor. Bunu değiştirebilmek için çağrıda bulunmalıyız. Ulaşabildiğimiz her alanda bu çağrıyı yinelemeliyiz. Toprak ana için mücadele etmeliyiz. Bazen fakrına varmıyoruz ancak iklim değişikliği gerçeği ile yüz yüzeyiz. İzmir’in verdiği emek bu yüzden değerli. Çoğunlukla kaliteyi seçiyoruz. İyi ve temiz gıdadan bahsediyoruz. Gelecek nesiller için mücadele vermeliyiz. Sayın Başkan’ımız ile konuştuk. İtalya-Torino’da yaptığımız çalışmaları çok yakından takip ediyor. Terra Madre’yi orada da yaygınlaştırmaya çok çaba sarf ediyoruz. Uluslararası ve küresel olmalıyız. Tüm mücadeleler, ancak küresel olursa başarıya ulaşır. Bu anlamda Terra Madre’yi çok önemsiyoruz.”
BEREKET İÇİN TESTİ KIRDILAR
Konuşmaların ardından protokol üyeleri, fuarın bereketli geçmesi için testiler kırdı. Ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkısı ile hayata geçirilen "İzmirli" markasının tanıtımı yapıldı. Burada da kısa bir konuşma yapan Başkan Soyer, "Bizim heyecanımız çok büyük. Çünkü İzmirli markası ile yeni bir ürünü dünya ile buluşturuyoruz. Geçen aylar boyunca İzmir’de bir çoban haritası çıkardık. 4 bin 900 çobanı tek tek tespit ettik. Her biri ne kadar süt sağıyor, ailesinde kaç kişi var, detaylarını öğrendik. Ve sonra sütleri almaya başladık. Sonra 18,5 milyon TL’lik süt satın aldık. Üzerine de bunla ilgili bir çalışma yaptık ve bugün manda sütünden manda kaymağı, yoğurdu; keçi sütünden keçi dondurması, koyun ve keçi sütünden çok değişik peynirler ve her birini ihracata yöneltecek çalışmalar yaptık. Bugünden itibaren onlardan aldığımız sütlerle onların ihracatçı olmasının adımını atmış oluyoruz. Çünkü bunun ambalajından tanıtımına birçok işini yaptık. Çok heyecanlıyız. Çünkü küçük üreticiyi ihracatçı haline getirme hedefimizin ilk adımını bugün atmış oluyoruz” dedi.