Mike Tyson'ın Evander Holyfield kulağını koparttığı tarihi maçta ne oldu?

Evander Holyfield ve Mike Tyson arasında 28 Haziran 1997'de yapılan boks maçı tarihe 'The Bite Fight' olarak geçti. Tyson'un rakibinin kulağını ısırıp bir parça koparttığı maç tarihe geçti. Peki Mike Tyson, Evander Holyfield'ın kulağını neden ısırdı? İşte o efsane maçın hikayesi...

Evander Holyfield ve Mike Tyson arasında yapılan ikinci müsabaka daha sonra The Bite Fight olarak anıldı. 28 Haziran 1997'de Evander Holyfield ve Mike Tyson arasında WBA Ağır Siklet Şampiyonası için oynanan profesyonel bir boks maçıydı . Tyson, Holyfield'ın kulağının bir kısmını ısırdıktan sonra boks tarihindeki en tuhaf dövüşlerden biri olarak ün kazandı. Tyson maçtan diskalifiye edildi ve boks lisansını kaybetti, fakat lisansı daha sonra tekrar verildi.

Müsabaka Nevada, Las Vegas'taki MGM Grand Garden Arena'da gerçekleşti. Dövüşü yöneten hakem, Mills Lane'di.

İLK MAÇI HOLYFIELD KAZANDI

Tyson ve Holyfield yedi ay önce Las Vegas'ta dövüşmüşlerdi. Tyson, ilk turda nakavtla Bruce Seldon'dan kazandığı WBA şampiyonasının ilk savunmasını yapıyordu. Holyfield, eski bir şampiyon olmasına rağmen, kısa bir emekliliğin ardından 1995'te dövüşmeye döndüğünden beri birkaç dövüşte oldukça cansız olduğu için maça çekimser başladı. Ancak Holyfield, Tyson'ı maçı kontrol ederek şaşırttı ve altıncı turda onu yere serdi. Halpern, on birinci turda dövüşü durdurdu ve Holyfield'a galibiyet verdi.

Dövüşten önce, Halpern tekrar hakem olarak atandı. Tyson'ın ekibi, rövanş için farklı bir hakem istedikleri için resmi gerekçeyle itiraz etti. Asla doğrulanmasa da, Tyson ve ekibinin Halpern'in görevine itiraz etmelerinin asıl nedeninin, Holyfield'ın ilk dövüş sırasında Tyson'la birkaç kez kafa kafaya çarpışması ve Halpern'in buna tutumu olduğu iddia edildi. Nevada Eyalet Atletizm Komisyonu, Tyson ekibine karşı karar verdi, ancak Halpern, varlığının dikkati dağıtacağını düşündüğü için günler önce dövüşten çekildi. Görev bunun yerine, Tyson'ın yer aldığı altı ve Holyfield'ın yer aldığı yedi dövüşte görev yapan kıdemli Lane'e verildi.

HOLYFIELD MAÇA HIZLI BAŞLADI

Maç Holyfield'ın Tyson'ı domine etmesiyle başladı. Holyfield ilk üç raundu kazandı. İlk raundun 2:19'unda Holyfield'den gelen bir sağ yumruk Tyson'ı sersemletti, ancak Tyson karşılık verdi ve Holyfield'ı hemen geriye itti. İkinci raundun 32. saniyesinde Holyfield, Tyson'ın sağ yumruğunun altında eğildi. Bunu yaparken, Tyson'a kafa attı ve sağ gözünün üzerinde büyük bir yarık oluşturdu (ancak antrenör Ritchie Giachetti, yaralanmanın ilk turda olduğuna inanıyordu). Tyson, ilk maçta sürekli kafa vuruşlarından şikayet etmişti. Tekrarları inceledikten sonra hakem Mills Lane, kafa vuruşlarının kasıtsız olduğunu ve cezalandırılamaz olduğunu belirtti.

Üçüncü raunt başlamak üzereyken Tyson, ağızlığı olmadan köşesinden çıktı. Lane, Tyson'a onu yerleştirmesi için köşesine dönmesini emretti. Tyson ağızlığını yerleştirdi, yerine geri döndü ve maç kaldığı yerden devam etti. Tyson üçüncü tura öfkeli bir atakla başladı. Raundun bitimine kırk saniye kala Holyfield, Tyson'a sarıldı ve Tyson başını Holyfield'ın omzunun üzerine atıp Holyfield'ı sağ kulağından ısırdı. Holyfield'ın kulağının tepesinden bir kıkırdak parçası yırtıldı ve Tyson bunu halka önlüğüne tükürdü. 

KANAMA DURMADI

Holyfield acı içinde havaya sıçradı ve ısırık yarasından bolca kan çıktı. Lane maçı durdurdu, ancak Tyson Holyfield'ı arkadan itmeyi başardı ve onu köşesine itti. Lane ikisini ayırdı, Tyson'ı tarafsız bir köşeye aldı ve öfkeli Holyfield'ı kontrol etmek için geri döndü. Lane ne yapacağına karar verene kadar dövüş birkaç dakika ertelenecekti.

Lane, Nevada'nın atletik komisyon başkanı Marc Ratner'ı ring önüne çağırdı ve Tyson'ın Holyfield'ın kulağını ısırdığı için onu diskalifiye edeceğini ve dövüşü sonlandıracağını bildirdi. Bu arada, ring doktoru Flip Homansky şampiyon üzerinde kendi kontrolünü yapıyordu. Homansky, Holyfield'ı dövüşe devam etmek için temizlediğinde, Lane maçın devam etmesine izin vermeye karar verdi, ancak Tyson'ı ısırık için iki puanlık bir kesinti ile cezalandırdı. Lane kararı Tyson ve köşe görevlilerine açıklarken Tyson, Holyfield'ın kulağındaki yaralanmanın bir yumruk sonucu olduğunu iddia etti.

İKİNCİ KEZ ISIRDI

Başka bir sarılma sırasında Tyson, Holyfield'ın sol kulağını ısırdı. Holyfield yumruktan kaçmak için ellerini savurdu ve geri sıçradı. Tyson'ın ikinci ısırığı Holyfield'ın kulağını yaraladı. İkinci ısırık sırasında Lane maçı durdurmadı ve her iki dövüşçü de süre dolana kadar savaşmaya devam etti. Boksörler kendi köşelerine geri döndüler ve ikinci ısırık fark edildiğinde, maç tekrar durduruldu.

Maç durdurulduktan sonra Tyson, Holyfield ve antrenörü Brooks henüz köşelerindeyken onlara saldırdı. Lane, Tyson'ın köşesine Holyfield'ı ısırdığı için Tyson'ı diskalifiye ettiğini söyledi. Holyfield'ı korumak için, güvenlik onu köşesinde kuşattı ve Tyson güvenlik tarafından köşesine geri götürüldü. Lane röportaj yaptı ve deneyimlerinden ısırıkların kasıtlı olduğunu bildiğini söyledi. Tyson'a artık ısırmamasını söylemişti ve Tyson'ın bu emre itaatsizlik ederek diskalifiye olduğunu söyledi. Holyfield, röportajdan saniyeler sonra ringi terk etti ve bu da taraftarlara ve izleyicilere maçın bittiğini açıklamış oldu. Holyfield daha sonra basına Tyson'ın onu ısırdığını çünkü nakavt edileceğini bildiğini ve bunun yerine diskalifiyede kaybetmeyi seçtiğini söyledi.

Muhabirler daha sonra Tyson'ın, Lane'in kararından rahatsız olan koçu ile röportaj yaptı. Koç, "Bunu açıklamak zorunda kalacaklar. Buna katılmıyorum ama durum bu... Tek bildiğim Mike Tyson'ın gözünde bir kesik olduğu."

HOLYFIELD TEKRAR AĞIR SIKLET ŞAMPİYONU OLDU

Kavga sona erdikten yirmi beş dakika sonra, spiker Jimmy Lennon Jr. kararı okudu: "Bayanlar ve baylar, bu maç üçüncü tur sonunda durduruldu. Sorumlu hakem Mills Lane, Mike Tyson'ı Evander Holyfield'ı iki kulağından ısırdığı için diskalifiye etti, diskalifiye yoluyla kazanan ve yine Dünya WBA Şampiyonu, Evander Holyfield!" Sonuç olarak, Holyfield WBA Ağır Siklet şampiyonu olarak kaldı.

Tyson daha sonra ısırıklarının Holyfield'den gelen kafa vuruşlarına misilleme olduğunu belirtti.

Daha sonra, maç sonrası röportajlarda, Tyson soyunma odasına geri dönerken, mekandan bir taraftar ona bir şişe su fırlattı. Tyson, geçici bir korkuluğun üzerinden tırmandı ve tribünlere çıktı, kalabalığa müstehcen hareketler yaptı ve bir merdivenin kenarından yukarı çıktı. Tyson götürülürken dizginlenmesi gerekiyordu. Şampiyonluğu ve Tyson ile olan olayı hakkında röportaj yaptığında Holyfield, Tyson'ı onu ısırdığı için çoktan affettiğini söyledi.

50 YILDIR DİSKALİFİYE OLMAMIŞTI

Maçın Sky Sports yayınının yorumcuları Ian Darke ve Glenn McCrory, 50 yıldan fazla bir süredir kimsenin bir unvan maçında diskalifiye edilmediğini ve son diskalifiyenin Joe Louis ve Buddy Baer arasındaki bir maç sırasında olduğunu belirtti. 1941'de menajeri ringi terk etmeyi reddettiği için Baer diskalifiye edildi. Ayrıca maçı The Long Count Fight ve Phantom Punch olayıyla karşılaştırdılar.

Sonrasında, Tyson bokstan süresiz olarak uzaklaştırıldı ve ayrıca boks lisansı süresiz olarak iptal edildi. Tyson ayrıca 3.000.000 dolar para cezasına çarptırıldı ve açıklanmayan bir toplum hizmeti döneminden geçmek zorunda kaldı. Bir yıl ve mahkemede temyizden sonra, Tyson'ın boks lisansı eski haline getirildi. Her iki sporcu da bokstan emekli olduktan sonra yakın arkadaş oldular.

180 MİLYON DOLAR HASILAT YAKALADI

Maç, canlı geçit, izleme başına ödeme, kapalı devre televizyon yayınları, yabancı televizyon hakları ve kumarhane karlarından toplam 180 milyon $ (enflasyona göre ayarlanmış 304 milyon $ 'a eşdeğer) gelir elde etti.

Holyfield'ı hem kulaklarından ısırması hem de diğer davranışları sonucunda, Tyson'ın boks lisansı Nevada Eyalet Atletizm Komisyonu tarafından iptal edildi ve 3 milyon dolar artı yasal ücretler para cezasına çarptırıldı. İptal işlemi kalıcı değildi; Bir yıldan biraz daha uzun bir süre sonra 18 Ekim 1998'de komisyon Tyson'ın lisansını geri verdi.

2008 yılındaki bir belgeselde Tyson bunu kafa vuruşuna misilleme olarak yaptığını iddia etti.

YILLAR SONRA BARIŞTILAR

16 Ekim 2009'da The Oprah Winfrey Show'da Tyson, Holyfield ile arasını düzeltti ve ona "hayattan geçmek, seninle tanışmak bir zevkti" dedi. Holyfield, Tyson'ın teklifini kabul etti ve onu affetti.

The Bite Fight adlı bir kitap, 2013 yılında gazeteci George Willis tarafından, Tyson ve Holyfield'ın dövüş öncesi, sırası ve sonrasındaki hayatlarını gösteren bir kitap yapıldı. 30 for 30 belgeseli Chasing Tyson'da mücadele her iki boksörün bakış açısından da incelendi .

EMİNEM'İN ŞARKISINA KONU OLDU

Eminem'in 2010 albümü Recovery'deki parça "Seans Bir ", Joell Ortiz'in dizesindeki Tyson-Holyfield kavgalarına gönderme yapıyor : "Ben Tanrıyım, parçalarıma kutsal bir his veriyorum ve kulakları ısırıyorlar."

2013 Beyoncé şarkısı "Drunk in Love"ın sözleri, Jay-Z'nin rap yaptığı bir bölümde kavgadan bahseder: "97'deki Mike gibi, ısırırım."

Kendi adını taşıyan ilk albümlerinden 2013 Run the Jewels şarkısı "Job Well Done"da Killer Mike rap yapıyor: "90'lardaki Tyson gibi, kaybediyorsam bir ısırık al."

Kanye West'in " Hurricane " şarkısının 2019'da yayınlanmış bir versiyonunda , "Kulaklarını Holyfield gibi almama izin ver" repliğiyle yer alıyor. Şarkının 2021'de yayınlanan Donda albümündeki son hali, söz konusu dizeyi içermeyen yeni bir Batı mısrasını içeriyor.

Jessie Reyez'in ilk 2019 Kiddo (EP) albümünde yer alan "Shutter Island" şarkısı , "Sen vurmaya devam et, morardım / Holyfield seni duyamıyorum" satırlarını içeriyor.

Spor Haberleri