Ipsos tarafından Yapılan araştırmalara göre, gelişen teknolojinin toplum üzerindeki olumlu ve olumsuz yönleri, toplumun internet kullanımına yaklaşımı, tercih sebepleri, tutum ve davranışları derlendi.
Her 10 kişiden 7’si teknolojik gelişmelerin insan hayatını kolaylaştırdığını düşünüyor.
Ancak teknoloji geliştikçe kendini güvende hissedenlerin oranı 2022 yılında yüzde 16’a kadar gerilemiş durumda. Bu konuda net bir görüşe sahip olmayan bireylerin sayısı artıyor.
Her 10 kişiden 4’ü gelişen teknolojin insan ilişkilerini de olumsuz yönde etkilediği görüşünde. Bu görüşe katılmayanların oranı yıllar içinde değişmese de bu konuda kararsız olanların oranı artıyor.
Toplumun yüzde 66’sı internetin insanları diğer insanlardan uzaklaştırdığını düşünüyor.
İnternet kullanımı her geçen yıl artıyor ve 2022 yılında her 10 kişiden 9’u internet kullanmakta ve bu kişilerin yüzde 93’ü de her gün interneti kullandığını belirtiyor.
Teknolojinin insan ilişkilerini kötü etkilediğini düşünenlerin oranında yıllar içinde dikkat çekici azalma var, 2018’de on kişiden altısı bu şekilde düşünürken 2022’de on kişiden dördü bu düşüncede. Yeni jenerasyon için mevcut teknolojilerin ekstra olumlu veya olumsuz bir algı yaratmıyor olmasının da önemli etkisi var, onlar için gündelik olaylar… Mesela, zamanla teknoloji kullanımı sıradanlaştıkça bunu hayatımızı kolaylaştırdığını belirtenlerin oranında da önemli azalma oldu, 2006’da yüzde 85 bu şekilde düşünürken 2022’de oran yüzde 70.
2020-2021 yıllarında, Covid-19 salgınının zirve yaptığı dönemde, İnternet kurtarıcılarımızdan biri oldu, çalışırken, haberleşirken, alışveriş yaparken internete sarıldık.
Öte yandan her ne kadar “evde kal” döneminde bizi sevdiklerimize bağlayan kanal olsa da her üç kişiden ikisi internetin insanları diğer insanlardan kopardığını düşünüyor. (İLKHA)