Ünlü iş insanı Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının hemen sonrasında mavi tik tartışması dünya çapında gündem oldu. Onaylı hesap sahiplerine mavi tik özelliğini paralı olarak vereceğini açıklayan Musk, eleştirilere maruz kaldı.
Bütün bu kargaşanın ortasında Twitter'da ücretli mavi tik dönemi resmen başlarken Twitter'ın ücretli mavi onay işareti artık herkes tarafından kullanılabilir şekle geldi.
8 DOLAR VEREN MAVİ TİK ALACAK
Twitter'ın hafta sonu ABD'deki bazı kullanıcılara "yanlışlıkla" verildiği öne sürülen "mavi tik", beklendiği gibi karşılığını verdi. Sadece ayda 8 ABD Doları ödeyen Twitter Mavi abonelerine verilen mavi onay, artık Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere belirli ülkelerde mevcut olarak ayarlandı. Ayda 8 ABD doları veren Twitter kullanıcıları artık doğrulanmış bir hesapları olduğunu göstermek için mavi bir onay işareti alabilecekler.
Türkiye'de ise mavi tik özelliğinde aylık ücretinin 110 TL olduğu belirtiliyor fakat Twitter'dan şimdilik resmi bir açıklama gelmedi.
BAZI ÜLKELERDE KULLANIMA AÇILDI
Twitter mavi onay işareti şimdilik sadece iOS kullanıcıları tarafından kullanılabiliyor. Twitter Blue sadece ABD, Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda'daki kullanıcılar tarafından kullanılabiliyor. Bu sebeple, iOS cihazınızdan Twitter'a giriş yaptıysanız ve bu dört ülkeden birinde ikamet ediyorsanız, Twitter Blue abonelik sistemine kayıt olduğunuzda profilinizin yanında mavi bir onay işareti göreceksiniz.
Twitter'ın yeni ücretli servisi, çoğu kişinin doğrulanmış bir hesap için ödeme yapıp ve hesap adını değiştirerek başkalarını taklit edebilmesi sebebiyle eleştirildi. Elon Musk daha sonra başkalarını taklit eden kullanıcıları bir kimliğe bürünme hesapları olduğunu duyurmaya davet etti. Aksi halde Twitter'ı sahte adlarla kullanan kişilerin hesapları otomatik olarak silinecek uyarısı yapıldı.
GRİ TIK UYGULAMASI KISA SÜRDÜ
Çarşamba günü Twitter ünlülerin, ticari hesapların ve politikacıların "beyaz onay işaretini" de açıkladı. Bu beyaz ya da gri onay işareti, resmi etiketlerle kullanıcılara sunuldu. Yani tanınmış bir sanatçının Twitter profiline girdiğinizde İngilizce "resmi" yazan bir etiket vardı. Fakat Twitter'ın gri tik dönemi kısa sürdü.
Yalnızca bir gün içerisinde Elon Musk gri tiklerin kaldırıldığını açıkladı. Milyarder iş insanı meseleyle alakalı tweet'inde şunları belirtti: "Twitter'ın önümüzdeki aylarda çok aptalca şeyler yapacağını unutmayın. Yapmayanları değiştirin."