NIKOLAUS MEYER-LANDRUT: MALİ ARAÇLARIN İHTİYAÇLARI KARŞILAYABİLMESİ İÇİN ÖNCELİKLE HASAR TESPİT DEĞERLENDİRMESİNE İHTİYACIMIZ VAR

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, 6 Şubat depremi nedeniyle Türkiye’ye yapılacak yardımlara ilişkin “Neyi, nasıl finanse edeceğimize dair kesin bir karara varmadan önce, mali araçların ihtiyaçları karşılayabilmesi için öncelikle kriz sonrası hasar tesp...

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, 6 Şubat depremi nedeniyle Türkiye’ye yapılacak yardımlara ilişkin “Neyi, nasıl finanse edeceğimize dair kesin bir karara varmadan önce, mali araçların ihtiyaçları karşılayabilmesi için öncelikle kriz sonrası hasar tespit değerlendirmesine ihtiyacımız var. Bu da şu anda devam etmekte olan ve Uluslararası Donörler Konferansı öncesi yapılması gereken çalışmadır. Böylece Konferans’ta bu iki boyutun bir araya getirileceğini ve ihtiyaçlar hususunda daha iyi bir fikre sahip olacağımızı umuyorum. Burada UNDP ile birlikte çalışıyoruz, onlar hasar tespitleri için prosedürler oluşturdular. Daha sonra kendi imkanlarımızla bu ihtiyaçları en iyi şekilde nasıl karşılayabileceğimizi görebileceğiz” dedi.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, bugün 6 Şubat depremleri nedeniyle Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’ye yönelik yardımları ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Sözlerine söz konusu depremin bir insanlık felaketi olduğunu belirterek başlayan Meyer-Landrut, depremden etkilenen bölgeleri bizzat ziyaret ettiğini ve depremden altı gün önce Hatay Antakya’da olduğunu söyleyen Meyer-Landrut, burada birçok insanla tanıştığını da belirtti. Türk halkına ve Türkiye’ye başsağlığı dileyen Meyer-Landrut, özetle şöyle konuştu:

“12 AB ÜYESİ ÜLKE TARAFINDAN 50 BİN KİŞİLİK KIŞLIK ÇADIR, 100 BİN BATTANİYE VE 50 BİN ISITICI SAĞLANDI”

“Size gösterdiğimiz kısa filmde de gördünüz, Türk yetkililerin Avrupa Kriz Merkezi’ne yaptıkları erken başvuru sayesinde Avrupa’nın kurtarma ekipleri hızlıca harekete geçirildi. Burada gördüğünüz üzere, Arnavutluk, Karadağ ve Sırbistan'ın da aralarında bulunduğu 21 AB üyesi ülke, bin 650'den fazla personeli, arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere göndermiştir. Bu felaketin sonraki aşamalarında da sağlık ekiplerinin yanı sıra barınma malzemeleriyle de desteğimizi sürdürdük. 12 AB üyesi ülke tarafından 50 bin kişilik kışlık çadır, 100 bin battaniye ve 50 bin ısıtıcı sağlandı. Komisyon’un Acil Durum Müdahale Koordinasyon Merkezi kurtarma rezervinden 500 yardım konutu ile farklı üye devletlerden 2 bin çadır ve 8 bin yatağı seferber edildi. Üye devletler ayrıca sahra hastaneleri de sağlamaktadır. Bu aşamada kurtarma çalışmaları ne yazık ki sona ermek üzere, şu anda tıbbi destek ve barınmaya odaklanılıyor.

Komisyon Üyesi Lenarcic, geçtiğimiz hafta Gaziantep'i ziyaret ederek ihtiyaçları bizzat yerinde görme ve değerlendirme fırsatı buldu. Pazar günü, Avrupa Komisyonu Başkanı ve Avrupa Konseyi Başkanı, Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı ile telefon görüşmesi yaparak taziyelerini ve desteklerini bir kez daha ifade etmiş, aynı zamanda bundan sonra atılacak adımları ele almışlardır. Bunun ardından, hâlâ süren insani yardım çabaları artarak devam etmekte olup, üye devletlerden her saat başı teklifler geliyor. Hâlâ sağlanması gereken çok büyük bir yardım ihtiyacı var. Komisyon Başkanı, ayrıca mart ayında Uluslararası Donörler Konferansı düzenleneceğini açıkladı. Uluslararası Donörler Konferansı'nın amacı, orta vadeli ihtiyaçlara daha fazla odaklanmak olacak. İlk değerlendirmeyi takiben, en acil insani ihtiyaçlardan sonra gelen rehabilitasyon ve yeniden inşa aşamasına geçiş sürecinde de hızlı bir şekilde yardımcı olabileceğimizden emin olmak için ihtiyaç tespiti yapılmalı.

Sözlerime son verirken, Türk halkının acısını paylaştığımızı, yardım etmek istediğimizi ve AB ile tüm üye devletlerin ne kadar büyük bir yardım seferberliği içinde olduğunu bir kez daha belirtmek isterim. Bu vesileyle, üye ülkelere yardımları için teşekkür etmek isterim.”

“FELAKETTEN ETKİLENEN HERKES İÇİN BÖLGEDE OLABİLDİĞİNCE FAZLA DESTEK SAĞLAMAYA YÖNELİK ÇALIŞIYORUZ”

Büyükelçi Meyer-Landrut, açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.  Meyer-Landrut, AB’nin Suriyeli mültecilere yönelik hükümet ile yapacağı yeni bir iş birliği planı olup olmadığına ilişkin soruya, “Şu anda hiçbir millet arasında ayrım yapmadığımız bir insani felaketin içindeyiz. Etkilenen bölgedeki herkes aynı insani yardıma ihtiyaç duymakta ve bu korkunç felaketten etkilenen herkes için bölgede olabildiğince fazla destek sağlamaya yönelik çalışıyoruz” diye cevap verdi.

Meyer-Landrut, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in duyurduğu mart ayında yapılacak Uluslararası Donörler Konferansı’nın detaylarına ilişkin ise şu açıklamayı yaptı:

“Uluslararası Donörler Konferansı’nın Komisyon Başkanı tarafından mart ayında yapılacağı açıklandı. Şu anda kesin bir tarih yok. Ancak Brüksel'de yapılacak ve uluslararası bir bağışçılar konferansı şeklinde organize ediliyor. Elbette bu öyle bir durum ki, AB’nin yanı sıra diğer uluslararası bağışçılardan da rehabilitasyon ve yeniden inşa çabalarına katkıda bulunmaları istenecek.”

“MALİ ARAÇLARIN İHTİYAÇLARI KARŞILAYABİLMESİ İÇİN ÖNCELİKLE HASAR TESPİT İHTİYAÇ DEĞERLENDİRMESİNE İHTİYACIMIZ VAR”

Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’ye yönelik yardımlarına ilişkin ise Meyer-Landrut şunları kaydetti:

“Şu anda Türkiye'de mevcut olan mali olanaklar, bu mali olanakların yardım veya yeniden inşa çalışmaları için yeniden tahsis edilebileceğini görebilmemize ilişkin mali araçlar. Bu elbette ilk adım, ancak bu aşamada alınmış bir karar yok, üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Öte yandan, neyi, nasıl finanse edeceğimize dair kesin bir karara varmadan önce, mali araçların ihtiyaçları karşılayabilmesi için öncelikle kriz sonrası hasar tespit ihtiyaç değerlendirmesine ihtiyacımız var. Bu da şu anda devam etmekte olan ve Uluslararası Donörler Konferansı öncesi yapılması gereken çalışmadır. Böylece Konferans’ta bu iki boyutun bir araya getirileceğini ve ihtiyaçlar hususunda daha iyi bir fikre sahip olacağımızı umuyorum. Burada UNDP ile birlikte çalışıyoruz, onlar hasar tespitleri için prosedürler oluşturdular. Daha sonra kendi imkanlarımızla bu ihtiyaçları en iyi şekilde nasıl karşılayabileceğimizi görebileceğiz.”

Büyükelçi Meyer-Landrut ayrıca AB’nin Türkiye’ye yaptığı yardımın niteliğine ilişkin ise “AB ayni yardım sağlamaktadır, mali yardım konusu ise bir sonraki adımın bir parçası olacaktır” dedi.

 

 

Gündem Haberleri