ESKİNAZİ: "DÜŞÜK KUR-DÜŞÜK FAİZ POLİTİKASI DIŞ TİCARET AÇIĞINI KAR TOPU GİBİ BÜYÜTÜYOR. BÖYLE GİDERSE DIŞ TİCARET AÇIĞI 160 MİLYAR DOLARA ÇIKACAK"

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Düşük kur, düşük faiz politikasına geçtiğimizden beri enflasyon tüm yakıcılığıyla arttı, son 25 yılın en yüksek seviyelerini gördük. Düşük kur-düşük faiz politikası dış ticaret açığının kar topu gibi büyümesine yol açıyor. Yaşadığımız...

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Düşük kur, düşük faiz politikasına geçtiğimizden beri enflasyon tüm yakıcılığıyla arttı, son 25 yılın en yüksek seviyelerini gördük. Düşük kur-düşük faiz politikası dış ticaret açığının kar topu gibi büyümesine yol açıyor. Yaşadığımız deprem nedeniyle üretim ve ihracatta düşüşler yaşanacak. Biz çalışarak bu açığı kapatmaya hazırız. İhracatçılarının rekabetçi olabileceği bir ekonomik iklim daha faydalı olacaktır. Adımlar atılmadığı takdirde dış ticaret açığımız 160 milyar dolara ulaşacaktır” uyarısı yaptı.

EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi bugün sosyal medya hesabından Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı dış ticaret rakamlarını, döviz kurlarını ve Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ekonomiye etkilerini değerlendirdi. Jak Eskinazi’nin değerlendirmeleri şöyle:

“DIŞ TİCARET AÇIĞI 2022'DE 110 MİLYAR DOLARA DAYANDI: Türkiye’nin ihracat miktarındaki artış 2021'de yüzde 17 iken, 2022'de yüzde 5’e geriledi, ithalat miktar endeksindeki artış 2021'de yüzde 3,3 iken, 2022'de yüzde 8,2’lik ilerledi. 2021'de 46 milyar dolar dış ticaret açığı vermişken, 2022'de bu rakam 110 milyar dolara dayandı. Adımlar atılmadığı takdirde dış ticaret açığımız daha yüksek rakamlara ulaşacaktır.

ENFLASYON SON 25 YILIN EN YÜKSEK SEVİYELERİNİ GÖRDÜ: Düşük kur, düşük faiz politikasına geçtiğimizden beri enflasyon tüm yakıcılığıyla arttı, son 25 yılın en yüksek seviyelerini gördük. Dış ticaretimizde bu süreçte olumsuz etkilendi. Bu tablo Türkiye’ye bu zaman diliminde yabancı yatırım girişinin de ötelenmesine neden oluyor.

DÜŞÜK KUR-DÜŞÜK FAİZ POLİTİKASI DIŞ TİCARET AÇIĞININ KAR TOPU GİBİ BÜYÜMESİNE YOL AÇIYOR: Düşük kur-düşük faiz politikası, Türkiye’de enflasyon rakamlarını düşüremezken, ihracatçının daha katma değerli ihracat yapmasını önlerken, ithalatın miktar ve değer olarak ihracattan çok daha fazla artmasına ve dış ticaret açığının kar topu gibi büyümesine yol açıyor.

DEPREM NEDENİYLE ÜRETİM VE İHRACATTA DÜŞÜŞLER YAŞANACAK: Yaşadığımız deprem nedeniyle üretim ve ihracatta düşüşler yaşanacak. Biz çalışarak bu açığı kapatmaya hazırız. İhracatçılarının rekabetçi olabileceği bir ekonomik iklim daha faydalı olacaktır. Adımlar atılmadığı takdirde dış ticaret açığımız 160 milyar dolara ulaşacaktır.

İHRACATÇILARIMIZIN DAHA REKABETÇİ OLABİLECEĞİ BİR EKONOMİK İKLİM DAHA FAYDALI OLACAKTIR: Biz, 365 gün 24 saat çalışarak açıkları kapatmaya hazırız. Ancak, ihracatçılarımızın daha rekabetçi olabileceği bir ekonomik iklim ülkemiz için daha faydalı olacaktır.”

Ekonomi Haberleri