DEPREMDE BABASINI VE KIZ KARDEŞİNİ KAYBETTİ, 10 GÜNDÜR ENKAZDA ANNESİNİN CENAZESİNİ ARIYOR

Depremin merkez üssü Kahramanmaraş’taki enkazlarda artık canlı umudu kalmadı, ancak yurttaşların yakınlarının cansız bedenine ulaşma gayreti sürüyor. Depremde babası ve kız kardeşini kaybeden Enes Saka, 10 gündür enkazda annesinin cansız bedenini arıyor. Saka, “Tüm katları dolaştık, aradık didikleye...

Haber: TAMER ARDA ERŞİN - Kamera: KEMAL SEVİNDİRİCİ

Depremin merkez üssü Kahramanmaraş’taki enkazlarda artık canlı umudu kalmadı, ancak yurttaşların yakınlarının cansız bedenine ulaşma gayreti sürüyor. Depremde babası ve kız kardeşini kaybeden Enes Saka, 10 gündür enkazda annesinin cansız bedenini arıyor. Saka, “Tüm katları dolaştık, aradık didikleyerek, bulamadık annemin cenazesini. Buradan şüpheleniyorum, şu an burada ince bir cenaze kokusu var. Muhtemelen enkazın altında kaldı” dedi.

Depremin vurduğu Kahramanmaraş’taki enkazlarda arama ve kurtarma faaliyetlerinin sonlandırılmasının ardından geride yurttaşların anıları kaldı. Arama çalışmaları sırasında yurttaşların enkazdan çıkarılan fotoğrafları ağaçlara asıldı, enkaz köşelerine konuldu.

İlk deprem yerle bir olan Esen Çam Apartmanı enkazında annesini arayan Enes Saka, depreme Suriye yakalandı. Saka, saat 04:17’deki depremin ardında hemen izin alarak Kahramanmaraş’a doğru yola çıktı. Saka, saat 17:00 sıralarında ailesinin yaşadığı apartmana varabildi. Ancak karşısında sadece bir enkaz yığını buldu. Saka’nın abisi evlendiği için başka bir evdeydi ve kurtulabildi. Ancak babası, annesi ve kız kardeşi abisi kadar şanslı değildi. Saka, arama ve kurtarma çalışmaları sırasında babası ve kız kardeşinin cenazesini bulabildi, ancak 10 gündür annesine ulaşamadı. Saka, her gün enkaza giderek tek başına annesini arıyor.

Enes Saka, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “7 katlı iki bina mevcuttu. İlk 8 saniyede depremde yıkıldı. Kayıplarımız var. Annemin cenazesine ulaşamadık daha. Enkazın altında olduğundan şüpheleniyoruz. Bekliyoruz” dedi.

“7 TANE SAHİPSİZ CENAZE ÇIKMIŞ”

Saka, umudunu kaybetmediğini ve annesinin olduğu bölgeyi tahmin ettiğini ifade ederek, “10 gün kadar enkaz çalışması sürdü, bir şeye varamadık. Babam ile kız kardeşimi çıkardık, vefat etmişler. Annemin cenazesine halen ulaşamadım. Burada diye değerlendiriyoruz. 7 tane sahipsiz cenaze çıkmış. DNA testi verdik. Sonuç bekliyoruz” diye konuştu.

Saka, “Şu an etrafa bakıyorum, belki gözden kaçırdığımız bir şey vardır diye. Ama bir sonuca ulaşamadım” dedi.

Bir yandan da ailesinin geriye kalanı ile ilgilenmek zorunda olduğunu dile getiren Saka, “Abim var, çocuğu var 5 aylık. Onlara yemek filan getiriyoruz, dağıtım yerlerinden. Evde, dedemlerde 4-5 aile birleştik, yaşamımıza devam etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

“BURADA BİR CENAZE KOKUSU VAR”

Saka, enkazın başında da annesinin cesedinin bulunduğunu düşündüğü yeri anlattı. Saka, “Burası salon bölümü. Babamı burada, çekyatın üstünden aldık cenazesini. Bir yan tarafımız mutfak, bir yan tarafımızda misafir odası, bir yan tarafımızda çocuk odası var. Kız kardeşimi oradan aldık. Bir yan tarafında yatak odası vardı, boştu. Tüm katları dolaştık, aradık didikleyerek, bulamadık annemin cenazesini. Buradan şüpheleniyorum, şu an burada ince bir cenaze kokusu var. Muhtemelen enkazın altında kaldı” dedi.

Kahramanmaraş’ta Enes Saka gibi çok sayıda vatandaş, enkazlarda yakınlarını cansız bedenini arıyor. Bazı yurttaşlar ise ilk depremin ardından evlerini boşaltabildi. Bunlardan birisi de cam üretimi yapan ve yanında 30 kişiyi çalıştıran Ömer Gözükara’ydı. Gözükara’nın şimdi hiçbir şeyi kalmadı. Evi yıkıldı, dükkanı yıkıldı ve aile olarak geriye kalan arabasına sığındılar. Gözükara, evlerinin ikinci depremde yıkıldığını aktararak şunları söyledi:

“Deprem anında yerimizden kımıldayamadık. Deprem durur durmaz çıkalım dedik. Zaten merdivenimizin biri çöküktü. Nasıl çıktığımızı da bilmiyoruz. Komple bina tahliye oldu. Şu an çocuklarla ne yapacağımı bilmiyorum. 30 civarında çalışanım vardı. Ulaşabildiğime ulaştım. Çok şükür canları sağ. Şu anda da ne yapacağız bilmiyorum. Esnafım, dükkan gitti, ev gitti. Şu an boştayım, meydandayım. Elde kalan (yıkık evini göstererek) beton yığını.”

SATILIK DAİRELERİ YIKILDI

Kimi yurttaşlar ise depremde satılığa çıkardıkları dairelerini kaybetti. Depremden önce 8 dairesini satışa çıkaran bir yurttaşın binası, yandaki bina üzerine çöktüğü için yıkıldı. ANKA’nın telefon ile ulaştığı yurttaş, “Elimde avucumda bir şey kalmadı. Yan bina bizim binaya doğru yıkıldı ve bizim binayı da yıktı. 8 daireyi satacaktım, şimdi onlar da gitti. Ben de yaylaya sığındım. Şimdi ne yapacağımı bilmiyorum” dedi.

Kahramanmaraş’ta yıkılma noktasına gelen kamu binaları ve özel hastaneler de dikkat çekiyor. Yurttaşlar, enkaz arama çalışmalarının depremin ikinci gününde ancak yeteri kadar başlayabildiğini dile getiriyor. Depremden en çok etkilenen Ebrar Sitesi'nde ise artık sadece enkaz kaldırma çalışmasını yürüten görevliler ile polis bekliyor. Enkazın altında yurttaşların diplomalarından karnelerine, fotoğraflarından özel mesajlarına, özel eşyalarından kışlık yiyeceklerine kadar anıları ve hikayeleri yatıyor.

Gündem Haberleri