TCMB: FİNANSAL HİZMETLER GÜVEN ENDEKSİ ŞUBAT AYINDA BİR ÖNCEKİ AYA GÖRE 4,4 AZALDI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre; şubat ayına ilişkin Finansal Hizmetler Güven Endeksi, bir önceki aya göre 4,4 puan azalarak 141,3 oldu. Finansal hizmetler alanındaki faaliyet gösteren kuruluşların, geleceğe dönük beklentileri de zayıfladı....

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre; şubat ayına ilişkin Finansal Hizmetler Güven Endeksi, bir önceki aya göre 4,4 puan azalarak 141,3 oldu. Finansal hizmetler alanındaki faaliyet gösteren kuruluşların, geleceğe dönük beklentileri de zayıfladı.

Merkez Bankası, 2023 yılının şubat ayına dair Finansal Hizmetler Güven Endeksi'ni bugün açıkladı. Finansal sektörde faaliyet gösteren 155 kuruluşun yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilen verilere göre, şubat ayında Finansal Hizmetler Güven Endeksi, bir önceki aya göre 4,4 puan azalarak 141,3 oldu.

Ankete göre, son üç aydaki iş durumu ile gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep beklentisinin Finansal Hizmetler Güven Endeksi’yi artış yönünde etkilediği, son üç aydaki hizmetlere olan talebin ise endeksi azalış yönünde etkilediği görüldü.

GELECEK ÜÇ AYDA HİZMETLERE TALEBİN ARATACAĞI YÖNÜNDEKİ BEKLENTİ GÜÇLENDİ

İş durumu ve hizmetlere olan talebe ilişkin değerlendirmelere göre, son üç ayda iş durumunda iyileşme olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki aya kıyasla güçlendiği gözlendi. Son üç ayda hizmetlere olan talepte artış olduğu yönündeki değerlendirmelerin zayıfladığı, gelecek üç ayda hizmetlere olan talepte artış olacağı yönündeki beklentilerin güçlendiği görüldü.

İSTİHDAMA GELECEK 3 AYA DAİR ARTIŞ BEKLENTİSİ ZAYIFLADI

İstihdama ilişkin değerlendirmelere göre, son üç ayda istihdamda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyrin güçlendiği, gelecek üç ayda istihdamda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin ise zayıfladığı gözlendi.

FİNANSAL VE SİGORTA SEKTÖRÜNDE ÜÇ ALT ENDEKS AZALIŞ GÖSTERDİ  

Şubat ayında, sektör sınıflamasına göre Finans ve Sigorta Faaliyetleri sektöründe güven endeksleri alt sektörler itibarıyla değerlendirildiğinde, "64-Finansal Hizmet Faaliyetleri (sigorta ve emeklilik fonları hariç)” 3,8, "65-Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Fonları (zorunlu sosyal güvenlik hizmetleri hariç)" 16,1 ve "66-Finansal Hizmetler ile Sigorta Faaliyetleri için Yardımcı Faaliyetler" 15,8 sektörlerinde bir önceki aya göre puanlık azalış olduğu gözlendi.

Ekonomi Haberleri