TCMB: REEL KESİM GÜVEN ENDEKSİ ŞUBATTA 0,7 PUAN ARTARAK 102,4'E YÜKSELDİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre; Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), şubatta bir önceki aya kıyasla 0,7 puan yükselerek 102,4’e çıktı. Aynı dönemde Mevsimsellikten Arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA) de 1,0 puan azalarak 102,4 oldu....

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre; Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), şubatta bir önceki aya kıyasla 0,7 puan yükselerek 102,4’e çıktı. Aynı dönemde Mevsimsellikten Arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA) de 1,0 puan azalarak 102,4 oldu.

Merkez Bankası, imalat sanayiinde faaliyet gösteren bin 678 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilen İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi’nin (RKGE) şubat ayına ilişkin sonuçlarını bugün açıkladı. Anket yanıtları 1 Şubat’tan itibaren derlenirken depremden etkilenen 11 ilde bulunan firmaların ağırlıklı yanıtlanma oranı yüzde 87,0’dan yüzde 61,1’e geriledi.

Endekste 100 değeri ekonomik faaliyetlere ilişkin istikrarlı görünümü ifade ederken 100 değerinin altı kötümser, üstü ise iyimser görünüme işaret ediyor. Açıklanan veriler şöyle:

“REEL KESİM GÜVEN ENDEKSİ YÜKSELDİ: RKGE, şubatta bir önceki aya kıyasla 0,7 puan yükselerek 102,4 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde mevsimsellikten arındırılmış RKGE-MA da 1,0 puan azalarak 102,4 oldu.

SON 3 AYDA SİPARİŞ MİTARINDA ARTIŞ BEKLEYENLER AZALDI: Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde ve iç piyasa sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyir, azalış bildirenler lehine döndü. İhracat sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyir ise bir önceki aya göre zayıfladı.

SİPARİŞLERİN NORMALİN ALTINDA OLACAĞI DEĞERLENDİRMELERİ GERİLEDİ: Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler ile mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmeler, bir önceki aya göre geriledi.

GELECEK ÜÇ AY İSTİHADAM ARTIŞI BEKLENTİLERİ GÜÇLENDİ: Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde; üretim hacmi ve iç piyasa sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan seyir, bir önceki aya göre güçlendi. İhracat sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan seyir zayıfladı. Gelecek 12 aydaki sabit sermaye yatırım harcaması ile gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentiler, bir önceki aya göre güçlendi.

ÜFE BEKLENTİSİ 2,4 PUAN AZALARAK YÜZDE 74,8'E GERİLEDİ: Ortalama birim maliyetlerde gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler ile son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyir zayıfladı. Gelecek 12 aylık dönem sonu itibarıyla yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi, bir önceki aya göre 2,4 puan azalarak yüzde 74,8’e geriledi.

GENEL GİDİŞAT KONUSUNDA KÖTÜMSER OLDUĞUNU BELİRTENLERİN ORANI YÜKSELDİ: İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 5,9’a gelirken aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 75,5’e, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 18,6'ya yükseldi.”

Ekonomi Haberleri