Sertrans ile Gümrükleme İşlemleri Hızlı ve Güvenilir

Ticari sınırların kalktığı, uluslararası lojistiğin yaşamın büyük bölümünü kapsadığı günümüzde gümrükleme kavramı iyi bilinmesi ve kurallarının doğru uygulanması gereken bir kavramdır. Gelişen teknoloji ile firmalar ve bireyler yurt dışı alışverişlerini çok hızlı yapar ve aynı hızla ürünlerini teslim almak ister hale geldi. Bu eğilim ise dış ülkelere ürün gönderme ve ürün alma konularında yapılması gereken gümrükleme işlemlerini kritik hale getirdi.

Ticari sınırların kalktığı, uluslararası lojistiğin yaşamın büyük bölümünü kapsadığı günümüzde gümrükleme kavramı iyi bilinmesi ve kurallarının doğru uygulanması gereken bir kavramdır. Gelişen teknoloji ile firmalar ve bireyler yurt dışı alışverişlerini çok hızlı yapar ve aynı hızla ürünlerini teslim almak ister hale geldi. Bu eğilim ise dış ülkelere ürün gönderme ve ürün alma konularında yapılması gereken gümrükleme işlemlerini kritik hale getirdi. Gümrükleme süreçlerinin hızlı ve sorunsuz gerçekleştirilmesi çoğu firma için ekonomik değerle ölçülür.

Gümrükleme Nedir ve Nelere Dikkat Edilmeli?

Gümrükleme işlemi lojistik firmaları bünyesinde ya da bağımsız gümrük müşavirleri tarafından yönetilen bir süreçtir. Öncelikle gümrükten geçirilecek olan malın GTİP numarasının tespit edilmesi gerekir. GTİP numarası Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu ifadesinin baş harfleridir. 12 karakterden oluşan akıllı bir numaradır. İlk 8 karakter Dünya Gümrük Örgütü'ne üye tüm ülkeler tarafından kullanılan kombine nomanklatür olarak adlandırılan ve malın ticari sürecini izlemeyi kolaylaştıran bir koddur. İkili gruplar halinde malın pozisyon ve alt pozisyonlarını belirtir. 9. ve 10. karakterler farklı ulusal alt açılım kodunu, 11 ve 12. karakterler istatistik kodunu ifade eder. Gümrükleme işlemi aşağıdaki adımları içerir:

  • Gümrük beyanname formunun doldurulması,
  • Gümrük vergilerinin ve gümrükleme masrafların hesaplanması,
  • Malın hangi vergi kanununa tabi olacağının ve buna bağlı olarak sürecin belirlenmesi,
  • İlgili ülkeden gerekli olan izinlerin, onayların, uygunluklarının alınması,
  • Türkiye’de Tareks sistemi örneğinde olduğu gibi tüketici ve üreticiyi korumak amaçlı risk analizi sistemlerinin işletilmesi,
  • Malın lojistiğinin gerçekleştirilmesi,
  • Küşat olarak adlandırılan, mal sahipleri tarafından malı teslim almadan önce muayene, tartım, numune inceleme gibi işlemlerin yapılması adımları beyanname düzenlenmeden önce de yapılması gereken ve mal sahibine bu konuda destek olunan işlemlerdir.
  • Gümrükleme işlemleri tüm bu süreçte yapılması gereken işlemler için danışmanlık çalışmalarını da kapsar. Dikkat edilmesi gereken bazı noktalar:
  • Gümrük beyannamesinin eklenmesi gereken diğer belgelerle birlikte ilgili gümrük müdürlüklerine zamanında verilmesi,
  • Gümrük beyannamesinin mal sahipleri ile kanuni temsilcileri tarafından düzenlenmesi,
  • Gümrük beyannameleri üzerinde tahribat (silme, değiştirme vb.) yapılmaması,
  • Gerekmesi durumunda malın muayene ve kontrol ettirilmesinin sağlanması, laboratuvarda tahlile gönderiliyorsa gerekli takip ve işlemlerin yapılması,
  • Malların ilgili gümrük idaresinden teslim alınması ve diğer bütün süreçler mevzuata uygun ve titizlikler yapılmalıdır. Sertrans tüm süreçlerde profesyonel hizmet anlayışı ile mevzuata uygunluğu, ürünlerin güvenliğini, müşteri memnuniyetini ön planda tutar.

Sertrans Lojistik ile Gümrükleme Ücretleri Titizlikle Hesaplanır

Gümrükleme ücretleri içerisinde yer alan gümrük vergileri ve masrafları her ülkenin gümrük idaresi tarafından belirlenir. Gümrük tarifeleri konusunda deneyimli uzmanları bünyesinde bulunduran Sertrans Lojistik, gümrük beyanlarında yetkililer tarafından belirlenmiş oranları uygular.

Gümrük Vergisi Nedir Nasıl Hesaplanır?

Gümrük vergisi ithal edilen malların maliyetlerinin, ithal eden ülkede üretilenlerin maliyetleri ile benzer olmasını sağlayarak rekabeti dengede tutmayı sağlamak amacıyla alınır. Gümrük vergisinin hesaplanabilmesi için gümrük değerinin bulunması gerekir. Gümrük değeri taşınan malların bedeli yanı sıra çeşitli sigorta, taşıma maliyetleri gibi maliyetlerin toplamıdır. Bu değer GTIP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu) ile belirlenen bir yüzdeyle çarpılır ve gümrük vergisi bulunur.

Gümrükleme Hizmeti İçin Güvenilir Bir Adres: Sertrans Lojistik

Sertrans Lojistik dünya çapında 200 ülkeye yakın bir lojistik ağında 1800’den fazla noktada bulunan hizmet noktaları ile gümrükleme hizmeti işlemlerini müşterileri için güvenilir ve hızlı şekilde yürütür. Yüksek kalitede sürdürdüğü gümrükleme işlemlerinde gümrük sigortası ile gümrük süreçlerinde yaşanabilecek risklere karşı mallarınızı ve finansınızı güvence altına alır. Gümrük mevzuatlarında tecrübeli ve donanımlı kadrosu ile gümrükleme işlemlerinin belge, onay, kontrol gibi tüm süreçlerinde gerekli desteği verir. Kaliteli hizmet anlayışını benimseyerek verdiği destek ve danışmanlıklar sayesinde ihracat ve ithalat malları güvenli bir şekilde alıcılarına ulaştırır.

Ekonomi Haberleri