KİRA UYARLAMA VE TESPİT DAVALARI ARTTI. AVUKAT ÖKTEM DAVA AÇTI, İLK DURUŞMA İÇİN 15 AY SONRASINA TARİH VERİLDİ: “BU BİR HUKUK SKANDALIDIR, REZALETTİR”

Avukat Burçin Öktem’in Ankara’da temmuz ayının sonunda açtığı bir davanın ilk duruşması için 15 ay sonrasına, Ekim 2024’e verildi. Yanlışlık olduğunu düşünüp mahkeme ile iletişime geçen Öktem, inanılmaz bir yığılma olduğunu, herhangi bir yanlışlığın olmadığını ve 15 ay sonrasına verilen duruşma tari...

GÜRKAN DEMİRTAŞ - TAMER ARDA ERŞİN

Avukat Burçin Öktem’in Ankara’da temmuz ayının sonunda açtığı bir davanın ilk duruşması için 15 ay sonrasına, Ekim 2024’e verildi. Yanlışlık olduğunu düşünüp mahkeme ile iletişime geçen Öktem, inanılmaz bir yığılma olduğunu, herhangi bir yanlışlığın olmadığını ve 15 ay sonrasına verilen duruşma tarihinin doğru olduğunu öğrendi. Yaşadıklarını ANKA Haber Ajansı’na aktaran Öktem, “Kira artış oranları Temmuz 2024’e kadar konutlar için yüzde 25 ile sınırlandırıldı. Bu artış, mülk sahiplerine yetmedi, mülk sahiplerini tatmin etmedi. Hal böyle olunca bu sefer Borçlar Kanunu’nun 138 ve 344’ncü maddelerinde ye alan kira uyarlama, kira tespit davalarını açmanın önü açıldı. Bu davaları açmanın da önü kapatılmadı. Bu davalar, mülk sahiplerince açılmaya başlandı. Sayısı o kadar artmış ki benim Temmuz’un sonunda açtığım davanın ilk duruşma günü, Ekim 2024’e verildi. Bu bir hukuk skandalıdır; bu bir rezalettir. Bu, adil yargılanma hakkının apaçık ihlalidir” dedi.

Ankara 14. Sulh Hukuk Mahkemesi, avukat Burçin Öktem’in Temmuz ayının sonunda açtığı bir davanın ilk duruşması için 15 ay sonrasına, Ekim 2024’e gün verdi. Yanlışlık olduğunu düşünerek mahkemeyle iletişime geçen avukat Öktem, inanılmaz bir yığılma olduğunu, herhangi bir yanlışlığın olmadığını ve 15 ay sonrasına verile duruşma tarihinin doğru olduğunu öğrendi.

“BU BİR HUKUK SKANDALIDIR; BU BİR REZALETTİR. BU, ADİL YARGILANMA HAKKININ APAÇIK İHLALİDİR”

Yaşanan bu olaya ilişkin Anka Haber Ajansı’na konuşan Öktem, şunları söyledi:

“Bilindiği üzere şu anda ülkemizdeki en revaçta olan hukuki uyuşmazlık, kira uyuşmazlıkları. Bu kira uyuşmazlıkları nedir diye kabaca sorarsanız kira uyuşmazlıkları, ülkemizde 2022 Temmuz’dan itibaren Temmuz 2024’e de uzatılan konut kiralarındaki azami tavanın yüzde 25 ile sınırlandırılmasıdır. Bu nedir? Kira artış oranları Temmuz 2024’e kadar konutlar için yüzde 25 ile sınırlandırıldı. Bu artış, mülk sahiplerine yetmedi, mülk sahiplerini tatmin etmedi. Hal böyle olunca bu sefer Borçlar Kanunu’nun 138 ve 344’ncü maddelerinde ye alan kira uyarlama, kira tespit davalarını açmanın önü açıldı. Bu davaları açmanın da önü kapatılmadı. Bu davalar, mülk sahiplerince açılmaya başlandı. Sayısı o kadar artmış ki benim Temmuz’un sonunda açtığım davanın ilk duruşma günü, Ekim 2024’e verildi. Ben bir yanlışlık olduğunu düşündüm; mahkemeyle iletişime geçtim ama kendileri inanılmaz bir yığılma ve yoğunluk olduğunu, bu sebepten dolayı bir yanlışlık olmadığını duruşma gününün gerçekten Ekim 2024 olduğunu söylediler. Bu bir hukuk skandalıdır; bu bir rezalettir. Bu, adil yargılanma hakkının apaçık ihlalidir.

“MÜLK SAHİPLERİNE KİRA UYARLAMA VE TESPİT DAVASININ AÇILMASININ YOLUNUN KAPATILMAMASI, BU YOLUN HALA AÇIK OLMASI TAM BİR ÇELİŞKİ YARATMAKTADIR”

Avukat olarak şunu da söylemek isterim ki: Ülkemizde konut kira artışları, Temmuz 2024’e kadar yüzde 25 ile sınırlanmışken, kiracıyı korurken bu noktada bir yandan da madalyonun diğer tarafında mülk sahiplerine kira uyarlama ve tespit davasının açılmasının yolunun kapatılmaması, bu yolun hala açık olması tam bir çelişki yaratmaktadır. İnanılmaz bir yığılma var. Şu anda gündemimizdeki en revaçtaki mesele bu.”

 

 

Gündem Haberleri