TÜRKİYE KAMU SEN GENEL BAŞKANI KAHVECİ: “HAYALLERE GÖRE ZAM VERİP, GERÇEKLERİ GÖRMEZDEN GELMENİN BEDELİNİ KAMU GÖREVLİLERİMİZ ÖDEMEMELİDİR”

Türkiye Kamu Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, memur ve memur emeklisi maaşlarına yapılacak artış ile ilgili hükümetin ikinci teklifini sunacağı toplantı öncesinde; “Kamu iş veren heyeti; memur ve memur emeklilerine 2024 için yüzde 14 artı 9, 2025 için de 6 artı 5 maaş artışı öngörüyor. Bu teklifin piyasa gerçekleri uzaktan yakından bağdaşır tarafı yoktur. Dolayısıyla biz de bu teklifi asla kabul etmiyoruz. Teklif merkez bankasının enflasyon tahminleri ile de uyuşmamakta, gerçeklerle asla örtüşmemektedir. Ha

Türkiye Kamu Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, memur ve memur emeklisi maaşlarına yapılacak artış ile ilgili hükümetin ikinci teklifini sunacağı toplantı öncesinde; “Kamu iş veren heyeti; memur ve memur emeklilerine 2024 için yüzde 14 artı 9, 2025 için de 6 artı 5 maaş artışı öngörüyor. Bu teklifin piyasa gerçekleri uzaktan yakından bağdaşır tarafı yoktur. Dolayısıyla biz de bu teklifi asla kabul etmiyoruz. Teklif merkez bankasının enflasyon tahminleri ile de uyuşmamakta, gerçeklerle asla örtüşmemektedir. Hayallere göre zam verip, gerçekleri görmezden gelmenin bedelini kamu görevlilerimiz ödememelidir” dedi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğindeki ikinci toplantının ardından açıklamalarda bulundu.

Hükümet, memur ve memur emeklileri için 2024'te ilk altı ay için yüzde 14, ikinci altı ay için yüzde 9 zam teklif etmişti. Üçüncü toplantı öncesinde şunları söyledi:

“Bugün itibarıyla, 7. dönem toplu sözleşmemizin genele ilişkin üçüncü toplantısını gerçekleştireceğiz. Kamu iş veren heyeti bugün bir önceki toplantıda önermiş olduğu zam teklifini revize edip etmeyeceğini, ki bizim revize edilmesi yönünde taleplerimiz vardı. Bu toplantıda gündeme gelecek. Biz sadece mali haklar değil, onunla beraber diğer taleplerimizin de mutlaka müzakere edilerek sonuca gidilmesi noktasında tavrımızı koruyacağız.

Son birkaç ay içinde akaryakıta gelen zamlar yüzde 100’ü aşmış durumda. Vergiler ve cezalar yoluyla kamu, bütün alacak kalemlerine yüzde 100’ün üzerinde artış yaptı. Kiralar, memur maaşlarının bile üzerine çıktı. Kiralık evde oturabilmek bile neredeyse imkânsız hale geldi… Türkiye Kamu Sen olarak 2024 için kümülatif yüzde 100,2, 2025 yılı için ise kümülatif yüzde 158,4 oranında zam talebiyle toplu sözleşme masasına geldik.

Bugün gelinen noktada ülkemizin nüfusunun yaklaşık dörtte birinin ekonomik geleceğinin belirleneceği toplu sözleşme görüşmelerinde işveren tarafı da teklifini sundu. Kamu iş veren heyeti; memur ve memur emeklilerine 2024 için yüzde 14 artı 9, 2025 için de 6 artı 5 maaş artışı öngörüyor. Bu teklifin piyasa gerçekleri uzaktan yakından bağdaşır tarafı yoktur. Dolayısıyla biz de bu teklifi asla kabul etmiyoruz. Teklif merkez bankasının enflasyon tahminleri ile de uyuşmamakta, gerçeklerle asla örtüşmemektedir. Hayallere göre zam verip, gerçekleri görmezden gelmenin bedelini kamu görevlilerimiz ödememelidir. Hükümet teklifini gözden geçirmek ve gerçekçi bir artış önerisi sunmak zorundadır. Yapılacak teklifte gerçekleşen enflasyon, büyüme, refah payı, harcamalar ve geçmiş dönemde yaşanan kayıpların telafisi gibi etkenler mutlaka değerlendirmeye alınmalıdır.

Bunun yanında kira yardımı, eş ve çocuk parası, ısınma yardımı ile yemek ücreti gibi taleplerimize ilişkin bir değerlendirme  de yapılmış değildir. Biz Türkiye Kamu Sen olarak pazarlık yapmaya zaman kalacak şekilde bir an önce yeni ve kabul edilebilir bir teklifin gelmesi için buradan açıkça çağrıda bulunuyoruz. Gerçek enflasyon rakamlarının dikkate alındığı, kabul edilebilir, oransal bir artış. Alım gücünün artırılması için maaşlar mutlaka refah payının eklenmesi…

Enflasyon oranı kadar, yani tahmini enflasyon kadar ücret artışı yapmak, reel olarak çalışanların alım gücünü artırmaz. Onun için de 2023 yılının ocak ayında uygulamaya konulan yüzde 13,5 refah payı uygulamasının mutlaka devam ettirilmesi gerekir.”

 

Gündem Haberleri