Başkent Gençlik Meclisi ve üniversiteli gençlerden oluşan 8 MUN Topluluğu'nun bir araya gelmesiyle kurulan “Model Başkent”in ilk konferansı TED Üniversitesi'nde düzenlendi. Konferansın açılışına katılan Mansur Yavaş, “Elinde cep telefonu, tabletle, bilgisayarla büyüyen; bütün dünyayı öğrenen ve her türlü bilgiye ulaşan bir nesle akıl verecek hâlimiz yok. Biz sadece bir kenti yönetmeye çalışıyoruz. Duyarlılık gösterip buraya gelen hiçbir gençten çok daha akıllı, çok daha yetenekli olduğumu düşünmüyorum. Böyle bir durumda bizlerin sizin akıllarınıza ihtiyacımız var” dedi.
Başkent Gençlik Meclisi ve Ankara’daki üniversitelerde okuyan öğrencilerin bir araya gelerek oluşturduğu 8 MUN Topluluğu tarafından hayata geçirilen ‘Model Başkent'in ilk konferansı TED Üniversitesinde gerçekleşti.
Konferansa, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, TED Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, Başkent Gençlik Meclisi Başkanı Halil Ecer, 8 MUN Topluluk temsilcileri ve çok sayıda üniversiteli genç katıldı.
“HİÇBİR GENÇTEN ÇOK DAHA AKILLI, ÇOK DAHA YETENEKLİ OLDUĞUMU DÜŞÜNMÜYORUM”
Konuşmasına iklim kriziyle birlikte kentlerde yaşanan sorunlara dikkat çekerek başlayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Bütün dünyada başkentlerin sorunu aynı; küresel yaşanan krizler… İklim krizi şunu gösterdi; artık dünyanın her yerinde normal yağış kalmayıp hep sağanak şeklinde yağacak. Bodrum ve İstanbul örneğinde gördüğümüz gibi kuraklıklar olacak. Orman yangınları şu anda dünyanın her tarafında var. İklim krizi nedeniyle dünyamız bir felakete doğru gidiyor. Kentlerimizde sünger kentler, dirençli kentler oluşturma zorunluluğu doğdu” dedi.
Yavaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Buradaki toplantı bizim için şu açıdan önemli; Kent Konseyi şu anda 4 bin 500 kadar genç öğrenci gruplarının, öğrenci temsilcilerinin katıldığı yine bir o kadar da sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte Ankara’da söz hakkı olan herkes gelip buraya katılıyor ve Ankara için fikirlerini söylüyor. Her zaman söylediğim bir şey var. Elinde cep telefonu, tabletle, bilgisayarla büyüyen; bütün dünyayı öğrenen ve her türlü bilgiye ulaşan bir nesle akıl verecek hâlimiz yok. Biz sadece bir kenti yönetmeye çalışıyoruz. Duyarlılık gösterip buraya gelen hiçbir gençten çok daha akıllı, çok daha yetenekli olduğumu düşünmüyorum. Hatta tam tersini düşünüyorum. Sizlerin çok daha iyi yetiştiğinizi, iyi eğitimli olduğunuzu kabul ediyorum. Böyle bir durumda bizlerin sizin akıllarınıza ihtiyacımız var. Ortak akılla kenti yönetirken özellikle gençlerin bir pazar gününü böyle bir toplantıya ayırıp gelmesi gerçekten büyük bir fedakârlıktır. Oluşacak değerli fikirleri de uygulamaya çalışacağız.”
SABUNCUOĞLU: “GENÇLER SİZİ ÇOK SEVİYORLAR”
Bu tarz etkinliklerin yapılması gerektiğini belirten TED Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, “Bizim için gerçek imtihan yerleri bu tür etkinlikler… Klasik testler, imtihanlar bunların artık fazla bir önemi kalmadı. Bu tür etkinlikler yüksek öğretimin ihtiyaç duyduğu etkinlikler… 8 üniversitemizin gençlerinin bir araya gelerek gerçekleştirdiği bu organizasyon çok güzel bir örnek ve tüm organizasyon ekibini kutluyorum. Sayın Başkan'ım sizi gençler çok seviyorlar. Çok yakından takip ediyorlar. İyi ki geldiniz. Gün boyu sürecek olan bu etkinliğin çok başarılı olmasını istiyorum” diye konuştu.
Başkent Gençlik Meclisi Başkanı Halil Ecer ise konferansla ilgili olarak şunları söyledi:
“Bugün burada olmak inanılmaz derecede gurur kaynağı ve geleceğe umutla bakmamızı sağlayan da budur. Gençler sürecin içerisinde olduğunda hem bugünün ruhunu hem de yetişkinlerin deneyimlerini işin içine katarak geleceğe daha emin adımlarla yol alabileceğimizin farkına varıyoruz. Bir gelecek inşa ediyoruz bunu da hep birlikte inşa ediyoruz.”
FARKLI ÜNİVERSİTELERDEN GENÇLER BİR ARADA
Farklı üniversitelerde okuyan gençlerin bir araya geldiğinin altını çizen 8 MUN Topluluk Başkanı Eren Memişoğlu, “Bir araya gelmek için çabalayan hep birlikte ortak bir yapı oluşturmanın hayalini kuran; TED Üniversitesi, ODTÜ, Ankara Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, TOBB Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi, Başkent Gençlik Meclisi eşliğinde bir araya geldiğimizi görmek bizlerin en büyük övünç kaynağıdır” dedi.
8 MUN Topluluk Başkan Yardımcısı Vedat Babatan ise “Bugün umutla bakıyorsak yarınlara daha fazla umut ve heyecanla bakmaya devam edeceğiz. Yarınlar için çok çalışacağız. Elimizden gelen her şeyi yapacağız. Türkiye’yi Türkiye’nin istediği gibi temsil edebilecek delegeler ve diplomatlar yetiştirmeye devam edeceğiz. Bunu öğrenciler olarak birbirimizle birleşerek, kimseyi ayırt etmeyerek yapacağız” diye konuştu.