BAŞKAN DEVECİ ATAKUM'U ANLATTI

Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci “Merve İlhan’la Haberin Penceresi’nde” programına konuk oldu. Başkan Deveci, göreve başladığı 2019’dan bugüne, hayata geçirdiği çalışmaları ve yaşadıklarını anlattı.

Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci “Merve İlhan’la Haberin Penceresi’nde” programına konuk oldu. Başkan Deveci, göreve başladığı 2019’dan bugüne, hayata geçirdiği çalışmaları ve yaşadıklarını anlattı.  
                                                       
Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, ‘Merve İlhan’la Haberin Penceresi’nde’ programında, göreve başladığı andan günümüze hayata geçirdiği projeler hakkında konuştu. Başkan Deveci; AtaMarket, Atakum Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi gibi ilklere imza attığı projelerden; deprem, sel, pandemi gibi kritik süreçlerde, Türkiye’ye örnek olan Atakum dayanışmasına kadar tüm yaşananları tek tek anlattı. 

"ÖNCELİĞİMİZ YOL"

Başkan Deveci, programda yol çalışmaları hakkında şöyle konuştu:

“Atakum eğimli bir arazi. Yol ve alt yapı sorunu var. Biz bu konuda sürdürülebilir bir yol çalışması gerçekleştirdik. Ancak Eylül ve Ekim aylarında yağan yağmurlar, 600 km yolumuzu bozdu. 600 km yolu bir ayda yapabilecek ne yazık ki hiçbir güç yok. Şiddetli yağmurlar nedeniyle Atakum’u afet bölgesi ilan ettirdim. 6 müteahhitle 13 noktada, normal ihale sürecinin dışında, 21 b maddesi ile kendi yetkimi kullanarak, yol yapımına başladım. 600 kmlik yolun yüzde 85’ini yaptık. Yıl sonuna kadar müteahhitlerimiz ve çalışanlarımız yol yapmaya devam edecekler. Enerjimiz, dikkatimiz yolda. Yol öncelikli alanımız.” 

"ATAKUM’UN NÜFUSU YAZ AYLARINDA 1 MİLYON"

Büyükşehir Yasası’ndan kaynaklanan sorunlara değinen Deveci, şunları söyledi:

“Yerel yönetici olarak her fırsatta söylüyorum. Büyükşehir Yasası’nın değişmesi gerekiyor. Atakum yüzölçümü olarak İlkadım ve Canik’in toplamı kadar. Bütçesi ise İlkadım’ın yarısı kadar. Yasaya göre belediye geliri, nüfus oranınca belirleniyor. Hizmet alanı diğer iki ilçeden daha büyük. 45 binin üzerinde öğrenci, Atakum’da öğrenim görüyor. Yazın 40-50 bin aile yazlıklarda yaşıyor. Bazı yurttaşlar Atakum nüfusuna kayıtlı olmadıkları ve bütçe de nüfusa göre oluştuğu için gider hanesinde adları var; fakat gelir hanesinde yok. Yazın Atakum’un nüfusu 1 milyonun altına düşmüyor. Yaz-kış fiili nüfusumuz 300 binin üzerinde, resmi nüfusumuz 254 bin civarında.” 

“İYİLİK HEP DIŞARIDA DURSUN”

Pandemi, sel ve depremler gibi zorlu süreçlerde Atakum’da örnek bir dayanışma sergilendiğini belirten Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, “Deprem olduğu zaman sosyal medya hesabımdan bir paylaşımda bulundum: ‘11 ilimizde yaklaşık 12 milyon insanımızı etkileyen büyük bir felaketle karşı karşıyayız. Bugün değilse ne zaman, haydi dayanışmaya’ diyerek vatandaşlarımıza çağrı yaptım. Sabah 8.30’da  belediyeye geldiğimde, yaklaşık 1500 kişi belediyenin önündeydi. Herkes yardım poşetleriyle gelmişti. 5 günde, afet bölgesine 100 TIR ve 30 kamyon dolusu dayanışma kolisi gönderdik. Vezirköprü’den Terme’ye kadar herkes, yardımlarını Atakum Belediyesi aracılığıyla deprem bölgesine iletti. Bizim insanımızda iyilik vardı, deprem onu dışarı çıkardı. Her zaman söylüyorum ‘İyilik dışarıda olsun, içeride gizlenmesine izin vermeyelim.’ 5 bin depremzede aileyi Atakum’da ağırladık. Bir evde neye ihtiyaç varsa, hepsine yetişmeye çalıştık. Öyle bütçemiz, fonumuz da yoktu, hepsini kentte dayanışmayı sağlayarak aşmaya çalıştık” dedi.

“15 BİNİN ÜZERİNDE AİLE YARARLANDI”

İhtiyaç sahibi vatandaşlar için Karadeniz’in ilk gıda bankası AtaMarket’i, 2020 yılında hayata geçiren Başkan Deveci, “AtaMarket benim hazırlayarak getirdiğim bir projeydi. Türkiye’nin iktisadi krizden geçtiğini ve Belediyenin ekonomik sorunları olduğunu biliyordum. Gıda bankacılığı uluslararası hukuka dayalı, izlenebilen ve bilinen bir yöntem. 2 bini afetzede aile olmak üzere, bugüne kadar 15 bini aşkın aile, AtaMarket’ten yararlandı. Vatandaşlar Belediyeye başvuruyorlar; inceliyoruz, usulüne uygunsa AtaKart veriyoruz. Herkesin gelir durumuna göre karta belirli bir puan yüklüyoruz. AtaKart’la, evlerinin ihtiyaçlarını AtaMarket’ten karşılıyorlar. Tümüyle hayırseverlerin desteği ile sağlıyoruz. Denetim konusunda ise en profesyonel mağazadan daha disiplinli bir kayıt sistemimiz var” şeklinde konuştu. 

“ŞEFFAF BELEDİYECİLİK”

Deveci, Karadeniz'de ilk defa Atakum’da uygulanan katılımcı bütçe çalışmaları hakkında ise şu ifadeleri kullandı: “Katılımcı Bütçe, şeffaf belediyecilik pratiğidir. ‘Başka bir dünya mümkün’ formatı altında yapıyoruz bunu. Mahallelere gidiyoruz, yaşlısı genci herkes toplanıyor ve ihtiyaçlarını, eleştirilerini aktarıyorlar. Biz de kayıt altına alıyoruz; daha sonra ise raporlaştırıyoruz. O toplantılarda yeni projeler ortaya çıkıyor. İnsanları düşünmeye sevk etmeye çalışıyorum. Bunun dışında, kentin sorunları hakkında çözümler üretmeye çalışıyoruz. Hem Türkiye’nin hem Atakum Belediyesi’nin ekonomisi ciddi bir dayanışma ve tasarruf gerektiriyor. Ben tekrar söylüyorum: 300 bin nüfuslu bu kenti, Atakum’u; çalmadıklarım ve çaldırmadıklarımla yönetmeye çalışıyorum.”

KATILIMA YÖNELİK ÇALIŞMALAR

Hasan Ali Yücel Gençlik Bilim ve Sanat Merkezi, ATAK gibi gençlere ve kadınlara yönelik önemli projelere imza atan Başkan Deveci, cümlelerine “Atakum, genç nüfuslu bir kent. Gençlerle barışık olmayan bir  belediye başkanı burada başarılı olamaz. Gençleri, özellikle de üniversite gençlerini, kentin sorunlarının çözümüne, kentin dinamizminin içine sokmazsanız; kentin dokusu tamamlanmaz. Kadının toplumsal hayatta var olmasını çok önemsiyorum. Yaklaşık 5 yıldır nikahını kıydığım her çifte İstanbul Sözleşmesi'ni veriyorum. Bizim inancımızda, kök kültürümüzde kadın erkek eşitliği var. Biz bunu istiyoruz” şeklinde devam etti.

"TURİZM POTANSİYELİ DEĞERLENDİRİLMELİ"

Atıl yapılardan yaşam alanları, bilim ve sanat merkezleri oluşturan Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, kentin turizm potansiyeline dikkat çekti. Başkan Deveci turizm konusundaki projeleri ve Ata Sahne hakkında şu bilgileri verdi:

“Ata Sahne’yle kentimize müthiş bir yatırım yapıyoruz. Çok amaçlı yapı, iki katlı ve 550 koltuklu. Aşağı katında 600 metrekarelik sergi salonu bulunuyor. Sanat etkinlikleri için kullanılacak çok sayıda odası var. Atakum, Karadeniz’in eğitim düzeyi en yüksek kentlerinden biri. Sanatın, kültürün önde olması lazım. Atakum’un turizm yönünde gelişebilmesi için bilinirliğinin artırılması gerekir. 2022 Ağustos ayında, Yunanistan’dan İran’a on ülkenin katılımıyla, Uluslararası Halk Dansları Festivali yaptık. Festival sayesinde 10 ülkeden 40 milyon insan Atakum’u tanıdı. Bir kentte kalkınma; kentteki dayanışma, birliktelik ve kentin güzelliklerinin sergilenmesiyle olur. Bu nedenle, Orta Karadeniz Turizm Destinasyonunu gerçekleştirdik. Türkiye'nin en büyük 7 turizm acentesi bir araya geldi. Bunlardan biri dünyanın üçüncü büyüğü. Hepsi oradaydı.”

Yurt Haberleri