NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ikinci gününde, eski Yugoslavya cumhuriyetlerinden Karadağ ile üyelik müzakerelerine başlanması yönünde karar alındı.
Üye devletlerin temsilcilerinin alkışları arasında yapılan duyuruda NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Bu, tarihi bir karar. Bugün hem Karadağ hem Batı Balkanlar hem de NATO için güzel bir gün. Bu karar çok güzel bir ittifakın başlangıcı" dedi.
Karadağ, aylar sürebilecek katılım sürecinin ardından ittifakın 29. üyesi olacak.
Arnavutluk ve Hırvatistan'ın 2009'da NATO'ya katılımının ardından birliğin Balkan ülkelerinden birine yaptığı bu ilk davete, Rusya'nın karşı olduğu biliniyor.
Eski Yugoslavya cumhuriyetlerinden Karadağ'ın NATO üyeliğine karşı çıkan Rusya; bu adımın Balkanlar'da yakalanması hedeflenen istikrar için tehdit oluşturacağını savunuyor. Rus yetkililerden, Karadağ'ın NATO üyesi olması halinde bu ülke ile ortak projeleri sonlandırabilecekleri yönünde açıklamalar geliyor.
23 Kasım’da Rus Dışişleri, Karadağ’ın NATO’ya girişiyle ilgili, "Avrupa’nın güvenliği ve Rusya – NATO ilişkilerine bir başka darbe daha olur" açıklaması yapmıştı.
Yaklaşık 700 bin nüfuslu Karadağ, 2006'daki referandumun ardından Sırbistan-Karadağ birliğinden ayrılarak bağımsız bir devlet oldu.