Yumurta üreticileri şikayetçi: Yumurta fiyatları daha da artacak mı?

Gıda fiyatlarına gelen fahiş zamlardan yumurtada nasibini aldı. Yumurtanın fiyatı ocak ayından bu yana tanesi 52 kuruştan 1,30 liraya çıktı. Hammadde fiyatları artmaya devam ederse yumurta fiyatının da fırlayacağını söyleyen üretici durumdan şikayetçi.

Yumurta fiyatları yıl başından bu zamana kadar 52 kuruştan 1,30 liraya çıktı. Yumurta üreticileri, en önemli maliyet kalemlerine gelen zamla yumurta fiyatlarının da yükselebileceğini söyledi. Yumurta fiyatları 2021 yılının başında 52 kuruşa satılırken şu anda marketlerde 1 lira 30 kuruşa satılıyor. 

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı İbrahim Afyon yumurtanın fiyatını belirleyen ana unsurun yem olduğunu belirterek, "1 adet yumurtanın maliyeti 200 gram yeme eşdeğerdir. 1 adet yumurtanın bugünkü yem fiyatlarıyla bize maliyeti 1 TL’dir. Civciv maliyetlerimiz, yem girdilerimiz, işçilik ve enerji giderlerimiz, lojistik giderlerimiz ambalaj giderlerimiz bunların yüzde 200-250 civarında artması bizim yumurta fiyatlarımızı arttırmıştır. Bize gelen civcivin anaçlarını ithal ediyoruz. Geçen sene 2 TL civarında olan civcivin bu sene 6 TL’ye mal ettiğimizi söyleyebilirim" diye konuştu.

YUMURTA 3 TL OLACAK MI?

Yumurtaların, 2021 yılı ikinci haftasından 7. ayın ikinci haftasına kadar net zararına ticareti olduğunu aktaran Afyon, "Toprak Mahsülleri Ofisi’nin bize vereceği desteği sürdürdüğü ve bizim maliyetlerimiz yükselmediği müddetçe yumurtanın bizden çıkışı 1 lira olacaktır." dedi. "Yumurta 3 TL olacak mı?" sorusuna ise Başkan İbrahim Afyon, "Şu anda 3 lira rakamları gerçekten bizleri de rahatsız etmektedir. Yem maliyetlerimiz yükselmeyene kadar yumurta da bir yükselme beklemiyoruz." ifadelerini kullandı.

Ekonomi Haberleri