Avusturya'da doktor destekli intihara izin veren kanun yürürlüğe girdi. 1 Ocak'tan itibaren, ölümcül hastalığı bulunan ya da kalıcı, elden ayaktan düşürücü bir hastalığı bulunan yetişkinler, destekli ölümü talep edebilecekler.
Meclis, anayasa mahkemesinin konuyla alakalı kararının ardından yeni kanunu Aralık ayında onaylamıştı.
Uygulama sıkı bir düzenlemeye tabi olacak ve her vaka, biri palyatif tıp uzmanı olmak üzere iki doktor tarafından değerlendirilecek.
Görevliler, kimsenin başka seçenekler varken ölmeyi seçmemesi için, hükümetin palyatif bakım için ilave bütçe ayırdığını kaydediyor.
DESTEKLİ İNTİHAR İLE ÖTENAZİ ARASINDA NE FARK VAR?
Destekli intihar, birine kendi hayatına son verme imkanının sağlanması manasına gelir ve isteyerek yardım etmeyi içerir.
Ötanazi ise bir insanın acı çekmesine son vermek için kasıtlı olarak hayatına son verme eylemidir. Örneğin bir doktorun zehirli kimyasallar barındıran iğne yapması gibi.
İsviçre'de kanuni olan destekli intihar, İspanya, Belçika ve Hollanda da dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde de suç olmaktan çıktı.
Avusturya'da intihara aktif yardım kanun dışı olmayı sürdürecek ve yeni kurallar, reşit olmayanları ya da akıl sağlığı problemleri olanları bu uygulama haricinde tutacak.
Yaşamlarına son vermek isteyen yetişkinler, kendilerine konulmuş teşhisi ve kendi kararlarını verebilmeye muktedir olduklarını ispatlamaları gerekecek.