Suudi Arabistan hükümeti, Müslümanların Kabe üstündeki Hacerülesved taşını sanal olarak gezmelerini sağlayan bir Metaverse girişimi başlattı. Hac ziyaretlerinin "Sanal Hacerülesved" ismi verilen bu girişimle Metaverse evrenine taşınması yeni bir tartışma konusu oldu.
Diyanet İşleri Başkanlığı ise tartışmalarla ilgili açıklama yaptı. Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, mesele ile alakalı Twitter sayfası üstünden bir açıklama yaptı. Bircan, "Hac, belli zaman ve mekanlarda ifa edilen ibadettir. Haremeyn Başkanlığınca duyurulan proje/simülasyon, Mekke ve Medine'deki tarihi ve kutsal mekanların tanıtımını görsel ve eğitim amacı taşıyan dijital bir çalışmadır. Bu tür uygulamalarla hac ve umre ibadeti ifa edilemez." değerlendirmesinde bulundu.
SUUDİ ARABİSTAN KABE'Yİ METAVERSE'E TAŞIDI
Suudi Arabistan, Müslümanların Kabe üstündeki Hacerülesved taşını sanal olarak gezmelerini sağlayan bir Metaverse girişimi başlatmıştı. Müslümanların bu taşı ziyaret etmesi, "Sanal Hacerülesved" ismi verilen bir teknoloji girişimiyle metaverse evrenine taşındı. Böylece ziyaret, sanal ortamda mümkün duruma getiriliyor.
Kâbe'nin baş imamı olan Abdurrahman Sudeysi'nin geride bıraktığımız ay açılışını gerçekleştirdiği sanal ziyaret girişimi, Ümmü'l-Kurra Üniversitesi'yle Sergiler ve Müze İşleri İdaresi'nin ortak projesiydi. Sudeysi, Mekke ve Medine camilerinin çok sayıda tarihi ve İslami miras barındırdığını ve bunun herkes için dijitalleştirilmesi gerektiğini ifade etti. Mescid-i Haram'ın resmi Facebook sayfasından paylaşılan açıklamada da, söz konusu girişimin, Müslümanların "Mekke'ye hac ziyaretinden önce Hacerülesved'i deneyimlemelerini" sağladığı belirtildi. Projede sanal gerçeklik gözlükleri ile insanların kendi evlerinden ziyaret edebileceği, Mekke'deki başlıca hac mekanlarının bir simülasyonu bulunuyor. Bu simülasyonun yalnızca görme ve işitme duyusuna hitap etmediğini, aynı zamanda kullanıcıların dokunma ve koku deneyimlerini de yaşayacağı belirtiliyor.