Son 2 ay içerisinde adenovirüs Türkiye’de hızla yayılıma geçti. Acil servislerde yoğunluk oluşturmaya başlayan virüse karşı ise uzmanlardan uyarı üzerine uyarı gelmeye başladı. Uzmanlar yaptıkları açıklamalar ile vatandaşların adenovirüse karşı dikkatli olmasını isterken konuyla ilgili kapsamlı bilgilendirme de geldi. Peki, adenovirüs nedir? Adenovirüs belirtileri ve alınabilecek önlemler neler? İşte merak edilenler..
Adenovirüs Nedir?
Adenovirüs üst solunum yolu enfeksiyonlarına benzer semptomlar gösteren ancak üst solunum yolu rahatsızlıklarının yanı sıra göz, mide ve bağırsakları da etkileyen bir virüs türü. 2 aydan beri hızlı bir şekilde yayılan virüs, yakalanan kişileri derinden etkiliyor. Gözlerde, mide ve bağırsaklarda yaşanan problemler kısa sürede giderilemezken virüs için güçlü antibiyotikler ve doğru bir istirahat döneminin geçirilmesi gerekiyor.
Virüsün en çok etkilediği gruplar ise bebekler ve küçük çocuklar. Ancak özellikle askeriye ve okul gibi alanlarda hızlı yayılım göstermesi, yeni eğitim dönemi öncesinde ciddi bir risk oluşturuyor.
Adenovirüs Riski Grubundakiler Dikkat!
Adenovirüs çok farklı türleri olduğu için mutasyon gibi durumlara da açık durumda. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre adenovirüs risk grubundaki kişilerin çok daha dikkatli olması gerekiyor. Adenovirüs risk grubundakiler ise şöyle;
- HIV enfeksiyonu geçirenler
- KOAH gibi hastalıklar nedeniyle bağışıklık sistemi kişiler
- Hematopoietik kök hücre nakli olanlar
- Kalp ameliyatı geçirenler
- Kanser kemoterapisi almış kişiler
Adenovirüs bu kişileri çok daha fazla tehdit ettiği gibi doğru zamanda teşhis ve tedavi uygulanmadığı takdirde ölümcül olabiliyor.
Adenovirüs Belirtileri Neler?
Adenovirüs belirtileri şöyle;
- Çok üst solunum yolu enfeksiyonu
- Farenjit
- Zatürre
- Kanamalı idrar yolu enfeksiyonları
- İshal görülüyor
- Bulaşıcı keratokonjonktivit (göz enfeksiyonları)
Adenovirüsten Korunma Yolları
Adenovirüse bulaşıcı bir hastalık olduğu için solunum yoluyla geçebiliyor. Bu nedenle yakın temastan kaçınmak, kalabalık ortamlarda durmamak, ortak eşyalar kullanmamak gibi önlemler alınması öneriliyor.