Türkiye’de Kaç Tane Doktor Açığı Var?

Türkiye’deki doktor açığı ile ilgili Prof. Taner Demirer’in değerlendirmeleri gündem oldu. İşte çarpıcı açıklamalar…

Türkiye’deki doktorlar başta olmak üzere sağlık personellerinin yurt dışını tercih etmesi, Türkiye’deki doktor açığını arttırdı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Tıbbi Onkoloji ve Hematoloji uzmanı Prof. Taner Demirer ise sadece 1 yılda 3 bin 25 hekimin yurt dışına çıktığını ve yüksek olan doktor açığının bu nedenle daha da arttığını söyledi.

Türkiye’deki Doktor Açığı Ne Kadar?

Türkiye’de 70 bin doktor açığı olduğunu aktaran Prof. Demirer, her yıl binlerce doktorun yurt dışına gittiğini ve bu göçün tersine çevrilmemesi halinde çok ciddi sorunların ortaya çıkacağını ifade etti. AK Parti’nin sağlık politikalarına da eleştiri getire Demirer, 22 yıllık yönetim sonucunda Sağlıkta Dönüşüm Projesi’nin geldiğini ancak bunların da hiçbir çözüm olmayacağını söyledi.

“AKP iktidarının başlangıcında büyük övgülerle topluma sunulan Sağlıkta Dönüşüm Projesi sağlıkta şiddette dünyanın önde giden ülkesi olmamıza, sağlık çalışanlarının açlık sınırında yaşamasına, sağlık hizmetlerinin sunumundaki standardın bozulmasına, kuyrukların uzamasına, ucube randevu sisteminin çökmesine ve en iyi hekimlerimizin yurt dışına gitmesine yol açtı.” diyerek Türkiye’deki mevcut sistemi eleştiren uzman isim, şehir hastanelerinin de Sağlık Bakanlığı bütçesinde ciddi bir yük oluşturduğunu söyledi.

“Şehir Hastaneleri Bütçeyi Eritiyor”

“AKP İktidarı eski Sovyet sisteminin bir ürünü olan, İngilizler tarafından da 1970’li yıllarda denenen ve terk edilen 20’ye yakın şehir hastanesini hizmete açtı. Şehir hastanelerinde vatandaşlarımız randevu alamamakta, mağdur olmakta ve sağlık hizmetlerinin standardı düşük kalmaktadır. Sağlık Bakanlığı bütçesinin 1/5’ini götüren bu hastaneler garantili hasta sayıları, kira ve hizmet bedelleri ile Sağlık Bakanlığı’nın bütçesini eritiyor. Hastane müteahhitlerine kira ve hizmet bedeli adı altında iki ayrı ödeme yapılıyor ve sözleşmelerle hizmet ve kira bedelleri adı altında müteahhitlere milyarlarca lira aktarılıyor. AKP hükûmeti, devleti önümüzdeki 25 yıl boyunca bu paraları ödetmeye mahkûm etti.” diyerek şehir hastanelerinin de çözüm olmadığını ve sistemdeki çarpıklıkları söyleyen Profesör, bu sözleri ile sosyal medyada gündem oldu.

Sağlık Haberleri