NFT'ler ve Bitcoin: Dijital Sanatın Geleceği

NFT açılımı “değiştirilemez token” ya da İngilizce ifadesiyle "non-fungible token" teriminin kısaltmasıdır. Değiştirilemez, bir nesnenin eşsiz olduğu ve diğerleriyle değiştirilemez olduğu anlamına gelir.

NFT açılımı “değiştirilemez token” ya da İngilizce ifadesiyle "non-fungible token" teriminin kısaltmasıdır. Değiştirilemez, bir nesnenin eşsiz olduğu ve diğerleriyle değiştirilemez olduğu anlamına gelir.

Fiziksel para veya kripto para birimleri gibi değiştirilebilir varlıkların aksine, NFT'ler özgün özelliklere sahiptir ve başka bir şeyle ticaret veya değişim yapılamaz. Her bir NFT, onu özel kılan dijital bir imza içerir.

NFT'ler, dijital varlıklardan oluşurlar ve bunlar fotoğraflar, videolar, ses dosyaları veya diğer dijital formatlarda olabilirler. Sanat eserleri, çizgi romanlar, spor koleksiyonları, kart koleksiyonları, oyun içerikleri gibi çeşitli NFT örnekleri mevcuttur. Özellikle Bitcoin’in sektöre girmesi ardından NFT de son zamanlarda kendinden bahsettirir hale gelmiştir.

Borsalar üzerinden Bitcoin fiyatı takibi yapılabildiği gibi aynı şekilde NFT ürünleri ve bunların fiyatlarını kontrol etmek de mümkündür. Binance size bu olanağı sunan borsalardan sadece bir tanesidir. Bu yazımız sizi NFT ve Bitcoin üzerine bilgilendirmek için hazırlanmış olup bir öneri değildir.

NFT Nasıl Çalışır?

NFT'ler veya takas edilemez token'lar, kriptografik varlıklardır ve işlemleri kaydeden dağıtılmış ve kamuya açık blok zincir defterinde bulunurlar. Her NFT dijital sanat benzersiz bir tanımlama kodu içeren ve kendini diğerlerinden ayıran bir yapıya sahiptir. Bu veri, sahipler arasında NFT transferini kolaylaştırırken sahipliğin doğrulanmasını da sağlar.

NFT'ler, arz ve talebe göre piyasada belirlenen bir değere sahiptir ve fiziksel varlıklar gibi alınıp satılabilirler. NFT'ler, dijital varlıkların temsili olmanın yanı sıra sanat eserleri, mülkiyet hakları ve gerçek dünyadaki varlıkların dijital temsilleri gibi çeşitli kullanım alanlarını kapsar.

Bu tür token'lar, gerçek dünyada bulunan somut varlıkların dijital olarak temsil edilmesi anlamına gelir. Bu yaklaşım, varlıkların daha etkili bir şekilde alınıp satılmasını kolaylaştırabilir ve sahtecilik riskini azaltabilir şeklinde yorumlanmaktadır. Günümüzde mevcut olan pek çok NFT eseri yer almakta olup bunların fiyat takipleri borsalar üzerinden yapılabilmektedir:

  • Metaverse King

  • Dimension X

  • Rose Collection

  • LO-FI-PEPE

  • Football Club

  • DeGods

Bunların haricinde farklı birimler de yine vardır. Bitcoin fiyatı gibi bunların da ayrı, günden güne değişen bir fiyatı bulunmaktadır.

NFT Nasıl Kullanılır?

Günümüzde NFT sanat eseri yapılabildiği gibi satın da alınabilmektedir. Bunun için Binance gibi tercih edilebilecek pek çok platform vardır. Bu işlemler hakkında bilgi vermek gerekirse ilk adımı kripto borsasında hesap oluşturmak meydana getirmektedir.

Söz konusu platformlar sadece NFT değil, aynı zamanda farklı kripto birimlerin de alım-satımının gerçekleştirilebileceği ağlardır. NFT almak içni de bir hesap olmalıdır.

Kripto Cüzdanı Açmak

Kripto cüzdanlar, dijital varlıklarınıza erişim sağlayan anahtarları depolar. Kullanıcılara, cüzdanlarına erişim sağlamak için "kurtarma şifresi" olarak da adlandırılan benzersiz bir güvenlik kodu atanır. Güvenlik kodunun güvenli bir şekilde saklanması son derece önemlidir, çünkü bu kod olmadan cüzdanınıza erişilemez.

Cüzdanlar, bir kripto para borsasında saklanabilir veya bağımsız olarak kullanılabilir. Bağımsız olarak kullanıldığında, cüzdanınızın ve özel anahtarlarınızın sorumluluğu sizdedir. Dijital cüzdanınız bir kripto para borsasında saklanıyorsa, borsa kripto para transferlerinde aracı bir rol oynar. Borsa, özel anahtarlarınızı saklar ve varlıklarınızın güvenliğini sağlama görevini üstlenir.

Ayrıca, NFT alım satımını üçüncü taraflara gerek duymadan gerçekleştirmek isterseniz, blok zincirine doğrudan bağlı bir cüzdana ihtiyaç duyarsınız. Bu işlem, ortak anahtar kullanılarak kripto paranın doğrudan kişiler arasında transferini mümkün kılar. Cüzdana sahip olduktan sonra NFT sanat eseri satın alma işlemleri kalmaktadır.

NFT Bir Kripto Birimi Midir?

Takas edilemez tokenlar (NFT'ler) ile kripto para birimleri arasında belirli benzerlikler bulunsa da, aynı zamanda önemli farklılıklar da mevcuttur. Temel fark, kripto para birimlerinin takas edilebilir olması iken, NFT'lerin adından da anlaşıldığı gibi takas edilemez olmasıdır. Bu durum, bir Bitcoin'in (örneğin) diğer bir Bitcoine eşit olabileceği ancak bir NFT'nin diğer bir NFT'ye eşit olmadığı anlamına gelir. Her bir NFT, kendine özgüdür ve değeri piyasa mekanizması ile belirlenir.

NFT'ler, özgün eşyaların mülkiyetini temsil etmek amacıyla kullanılır. NFT'ler, oluşturucularına sanat eserleri, koleksiyon parçaları veya taşınmaz gibi varlıkları token şeklinde temsil etme fırsatı sunar. NFT'ler, benzersiz sanat eserleri ve koleksiyonlar gibi transfer edilemez dijital varlıkları ifade eder. Bir NFT sanat eseri oluşturulduğunda, ilgili kripto para birimi platformu olan blok zinciri üzerinde bir token oluşturulur veya kaydedilir.

Ancak bilmeniz gereken bir konu fiyatları görmek istiyorsanız, tıpkı Bitcoin fiyat olduğu gibi kayıt olmadan ya da cüzdan olmadan bunları görebileceğinizdir. Örneğin Binance’ye girerseniz, NFT koleksiyonlarını hızlı bir şekilde takip edebilirsiniz.

Teknoloji Haberleri