Son yıllarda özellikle teknoloji ürünleri için kiralama yöntemi çok daha ilgi görmeye başladı. Yüksek fiyatlar ödemek istemeyenler aylık çok daha düşük ücretler ile ürünleri kiralayarak kullanabiliyor. Gösterilen ilginin yüksek olması pek çok markanın da bu alanda yeni çözümler sunmasını sağlıyor. Teknolojinin dışında giyim, spor ekipmanları ve mobilya gibi pek çok farklı sektörde kiralama yoluna gidilebiliyor. Yaşanan bu değişim sonrasında kiralama sektörünün büyüme hızı yüzde 80’e ulaştı.
Türkiye’de Yeni Sektör: Kiralama
Dünya genelinde yaygın olsa da Türkiye’de bazı sektörler dışında tercih edilmeyen kiralama işlemleri, yüksek zamlar ve fiyatlar nedeniyle daha fazla tercih edilmeye başlandı. 2023 yılı itibariyle global pazarda 2 trilyon dolarlık bir değere ulaşıldığı belirtilirken Türkiye’de 79 TL’den başlayan fiyatlarla kiralama yapılabiliyor.
Cep telefonu gibi elektronik ürünler için yıllık bazda kiralama yapılırken kiralama sonunda müşteriler isterse cihazı satın alabiliyor isterse yenilebiliyor isterse de kiralama sürecini noktalayabiliyor. Esnek bir sistemin olması, kiralamaya ilginin artmasını sağlıyor. Ayrıca kiralama sonrasında ürünlerin yenilenmesiyle yeniden kullanıma sunulması, elektronik atıkların da azalmasını sağlıyor.
Dünya genelinde yüzde 12 oranında büyüme yaşayan kiralama sektörü, Türkiye’de yeni yeni popülerlik kazanması nedeniyle yüzde 80’e varan bir büyüme kaydetti. Sektör uzmanlarına göre bunun en önemli sebebi ise ekonomi. İyi bir cihaz kullanmak ancak yüksek ücretler ödemek istemeyenler kiralama yoluyla bu cihaza ulaşabiliyor.
Türkiye’de şu anda en çok kiralanan ürünler arasında akıllı telefonlar ve tabletler yer alıyor. Ancak ürün çeşitliliği oldukça fazla. Kablosuz kulaklıklar, elektrikli bisiklet ve motosikletler, kaykaylar gibi pek çok farklı ürün için kiralama yoluna gidilebiliyor.