Kamuda MAIN Yapay Zeka Dönemi Başlıyor

MAIN Yapay Zeka Platformu adıyla HAVELSAN tarafından geliştirilen platform, Kamu İhale Kurumu’nda kullanılmaya başlanacak.

Kamu İhale Kurumu ile HAVELSAN arasında özel bir anlaşma yapıldı. Anlaşma MAIN Yapay Zeka Platformu’nun kullanımına yönelik olurken imzaların atılmasıyla Kamu İhale Kurumu’nda yapay zeka dönemi de resmen başlamış oldu. Hizmet kalitesinin arttırılması adına atılan bu adımla ilgili resmi açıklamalar da yapıldı.

MAIN Yapay Zeka Platformu Neler Yapacak?

Resmi açıklamalarda yapay zeka sisteminin getireceği avantajlara da değinildi. Buna göre platform, kurum içindeki fiziksel sunucular üzerinde çalışacak. Kurumdaki çalışmalar kapsamında verilerin sınıflandırılması, kaydedilmesi, verilere hızlı erişim, dijital asistan hizmeti ve verilerin özetlenmesi gibi tüm işlemlerde bu platform kullanılacak. Büyük veri uygulamaları ve araçlarının oluşmasında kolaylık sağlayacak yapay zeka, Kamu İhale Kurumu’ndaki işleyişin daha hızlı, güvenli ve sistemsel olarak yapılmasını sağlayacak.

MAIN Yapay Zeka Platformu Ne Demek?

Multifunctional Artificial Intelligence Network kelimelerinin ilk harflerinin kullanıldığı MAIN Yapay Zeka Platformu’nda aynı zamanda MAIN kelimesinin ana anlamına geldiği ve bunun da kullanılmak istenildiği belirtildi. Kamuda ve askeri kurumlarda kritik öneme sahip verilerin koruması ve verilerin kullanılması için MAIN adındaki platformu geliştiren HAVELSAN, yeni sistemin ilk sürümünü de kullanıma sunmaya başladı. MAIN Yapay Zeka Platformu’nun genel özellikleri ise şöyle;

  • Uzun içerikleri ve verileri özetleme
  • Veriler üzerinden çeşitli aramalar yaparak kısa süre içerisinde bilgiye erişimi sağlama
  • Kod yazma
  • Yeni fonksiyonlarla işe özel modellerin geliştirilmesi
  • Kapalı kutu sistem

Teknoloji Haberleri