Kurban Bayramı’nda, bayram geleneklerinden olan tatlı, şeker tüketimine ek olarak kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığının arttığına işaret eden Canpolat, özellikle bu dönemde şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.
Bayramda sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılması için alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğunun unutulmaması gerektiğini belirten Canpolat, şöyle dedi:
“Kurban Bayramı’nda özellikle kist hidiatik hastalığına dikkat etmeliyiz. Hidiatik inşaların karaciğer, akciğer, dalak, beyin gibi iç organlarında kistler oluşturarak ölümüne sebep olabilmektedir. Kurbanlık hayvanın kesinlikle veteriner hekim kontrolünden geçmiş sağlıklı hayvan olduğuna dikkat edilmesi gerekiyor.”
Bayram sabahı kurban kesme telaşı olanların kahvaltı öğününü atlamaması gerektiğini vurgulayan Canpolat, “Mümkün olduğunca kahvaltı yapılmalıdır. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyonu olan kişiler, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmelidir. Yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uygun miktarda et tüketirken çeşitlilik yaratmak için, diğer besin grupları olan süt (süt, yoğurt, ayran, peynir vb.) grubu, ekmek (tahıl, makarna, bulgur, pirinç) grubu, sebze ve meyve grubu ile aynı öğünde birlikte tüketmekte fayda vardır. Etin içindeki vitamin ve mineral kaybını önlemek amacıyla et pişirme tekniği olarak kızartma yerine haşlama veya fırınlama tercih etmeliyiz.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)