Diyet yapmak aç kalmak değildir!

Uzmanlar, diyet yapmanın aç kalmak olmadığını belirterek diyetisyenin size verdiği diyet programına uyarak ve herkesin düştüğü hatalardan uzak durarak diyet yapmanın mümkün olduğunu belirtiyor....

Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Çengel, doğru diyet yapmanın önemine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

Diyet dendiğinde nedense herkesin aklına aç geçirilen saatler, doyurmayan porsiyonlar ve tatsız yiyecekler geliyor. Gerçekte ise uzman yardımı ile yapılan diyetlerde o kadar aç kalmanıza ya da sevmediğiniz yiyeceklerle beslenmenize gerek yok. Bu sebeple diyetisyeninizin size verdiği diyet programına uymalı ancak herkesin düştüğü hatalardan uzak durmalısınız.

İdealden daha uzun süre aç kalmak kilo vermeyi yavaşlatıyor

Uzun süreli açlık metabolizmanın panik düğmesine basmasına sebep olabilir. Çünkü metabolizma yemek yedikten sonra alınan besinleri sindirmek için çalışmaya başlar. Öğün atladıkça metabolizma daha az çalışmaya haliyle yavaşlamaya başlar. Dolayısıyla kişi kilo vermek yerine az yemesine rağmen yavaşlayan metabolizma sebebiyle kilo almaya başlar. Ek olarak uzun süre aç kaldığından bir sonraki öğün farkında olmadan daha fazla yemek tüketir.

Susuz diyet düşünülemez

Su içmeden vücuttan ödem atma neredeyse imkansızdır. Yediğimiz besinlerin sindirilmesi için gerekli olan enzimlerin çalışması vücuda alınan suya bağlıdır. Sindirim enzimlerini çalıştıracak kadar su tüketilmezse hem sindirim sisteminin düzeni bozulur hem de metabolizma yavaşlar. Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Su ihtiyacını çay, kahve ve meşrubattan sağlamak da hatalıdır. Su ihtiyacı ancak su içerek giderilebilir.

Dengesiz beslenme ile diyet yapılamaz

Son zamanlarda çok popüler olan diyetlerin başında protein diyeti geliyor. Sadece protein odaklı yapılan diyetler ilk başlarda kişilere hızlı kilo verdirse de uzun vadede vücut için oldukça zararlıdır. Bu yüzden sadece bir besin grubuna odaklanan diyetlerden kaçının. Vücudunuzun ne az ne çok tam olarak dengeli bir protein oranına ihtiyacı vardır.

Bir miktar karbonhidrat diyetin vazgeçilmez parçası

Birçok kişi diyete başlar başlamaz hayatından karbonhidratı çıkarmayı seçiyor. Ancak karbonhidrat eksikliği hızlı kas kaybından yorgunluğa sinir bozukluğundan ani tatlı krizlerine kadar yol açabilir. Karbonhidratlar vücudumuzun temel enerji kaynağıdır özellikle beynimiz çalışmak için glikoza ihtiyaç duyar ve bu ihtiyaç karbonhidratlardan elde edilir.

Sabır, sabır, sabır

Diyete başladığınız günün sonunda tartıya çıkıp mucize sonuçlar bekliyorsanız yanlış yoldasınız demektir. Herkes ektiği ağacın meyvelerini toplamak ister ancak bunun için beklemek ve sabırlı olmak gerektiği de unutulmamalıdır. Bu sebeple her gün tartılmamaya özen gösterilmelidir. Haftada 1 defa sabah aç karnına tartıldığınızda en doğru sonucu alacaksınızdır.

Aşırı bitki çayı tüketmeyin

Bitki çayları vücut için yararlı gibi gözükse de tüketiminde aşırıya kaçmak zararlı olabilir. Şekerli tüketildiğinde diyeti olumsuz etkiler. Bunun yanı sıra vücuttan kalsiyum atımına, kemik erimesine ve bağırsak problemlerine yol açabilir. Dolayısıyla bitki çaylarında kendinize belli bir kota koyun ve güçlü bir antioksidan olan yeşil çay gibi içecekleri tercih edin." (İLKHA) 

Sağlık Haberleri