Aile Diş Hekimliği uygulaması nedir? Hangi iller pilot il oldu?
Sağlık Bakanlığı, 0-12 yaş arası çocuklar için koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin güçlendirilmesi için Eskişehir, Kırşehir ve Karabük'te "Aile Diş Hekimliği" modelini pilot uygulama olarak başlatıyor.
Bakanlık tarafından bir süre önce üç pilot şehirde hayata geçirilmesi düşünülen "Aile Diş Hekimliği" modeli ile alakalı hazırlıklar son aşamaya geldi.
HANGİ İLLER PİLOT İL SEÇİLDİ?
Aile hekimliği sistemi ile benzer bir model olan "Aile Diş Hekimliği", ilk olarak pilot il olan Eskişehir, Kırşehir ve Karabük'te faaliyete geçecek. Bakanlık, sistemi 2023 senesi içinde Türkiye çapında hayata geçirmeyi düşünüyor.
Yeni modelle beraber süren tedavi edici ağız ve diş sağlığı hizmetleri ile beraber özellikle çocuklar için önem arz eden "koruyucu ağız ve diş sağlığı" çalışmalarının mevcut sisteme entegrasyonu tesis edilecek.
ÇOCUKLARIN DÜZENLİ DİŞ KONTROLLERİ YAPILACAK
Bu şekilde bu konudaki hizmetlere rahatça erişilmesi ve 0-12 yaş aralığındaki bütün çocukların düzenli diş kontrollerinin yapılması mümkün olacak.
Uygulamanın Türkiye çapında yaygınlaştırılması amacıyla alt yapı çalışmalarına da devam eden Bakanlık, randevuların Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üstünden alınabilmesini düşünüyor.
DİŞ PROBLEMLERİNE ERKEN MÜDAHALE EDİLECEK
Sistemle ayrıca ebeveynler, 0-12 yaş arası çocuklarının bütün ağız ve diş sağlığı tarama sonuçları ve takip randevularını e-Nabız üstünden görebilecek. Bu sayede çocuklarda yaşanabilecek diş problemlerine erken müdahale olanağı olabilecek.
Bakanlık, bu çalışmalarla beraber diş hekimliği randevularının planlanması, diş hekimlerinin hastaların daha önce gerçekleştirilen tetkiklerine kolay bir biçimde erişebilmesine imkan tanıyacak Diş Hekimliği Bilgi Yönetim Sistemi Projesini de sürdürüyor.
Analiz, tasarım, yazılım geliştirme, test ve eğitim çalışmaları bitirilerek yayına alınan sistem, pilot uygulama çerçevesinde Eskişehir, Kırşehir ve Karabük'te aile diş hekimi olarak belirlenen kullanıcıların erişimine açıldı.