Turkovac aşısının etkinlik oranı ne kadar? Aşının 3. faz sonuçları açıklandı mı?
Çin’den satın alınan Sinovac aşısının koronavirüsü önlemedeki etkinlik oranının, Biontech’e oranla daha düşük olduğuna yönelik birçok ülkeden farklı veriler geliyor. Şili’deki araştırmaya göre ise aşı ölümü önlemede yüzde 86 etkili. Yerli aşı Turkovac için de üçüncü faz çalışması geride bıraktığımız haziran ayında başlamıştı.
DHA’ya açıklamalarda bulunan enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Murat Akova, Turkovac’ın inaktif aşı olduğunu, inaktif aşıların mRNA aşılarına oranla başlangıçta daha az miktarda antikor ürettiğini belirtti.
Yerli aşının üçüncü faz çalışmasında bir süre görev yapan profesör, “Virüsün değişik kesimlerine karşı daha yaygın antikor üretiyorlar. Turkovac aşısının Sinovac aşısı kadar etkili olacağını tahmin ediyorum” açıklamasında bulundu.
"SINOVAC İLE EŞ DEĞER"
DHA’ya açıklamalarda bulunan Akova’nın açıklamasından öne çıkanlar şu şekilde:
"Turkovac aşısı en iyi şöyle kıyaslanabilir… Türkiye’de yaygın kullanılan Sinovac aşısıyla eşdeğer bir aşıdır. Aynı yöntemle hazırlanıyor. Sinovac aşısında Çin’deki bir hastadan izole edilmiş virüs. Buradaki bizim kendi hastalarımızdan elde edilen bir virüs. Ama bu virüs daha önceden hiç mutasyona uğramamış orijinal virüs. İlk salgın başladığında Vuhan’da ortaya çıkan esas virüs. Turkovac aşısının içerisindeki virüs de o. Turkovac aşısı da inaktif bir aşı.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Sağlık Bakanlığı’nı ve bakanlığın bilim kurulunu aşıyla alakalı üçüncü faz verilerini bir an evvel ve şeffaf bir biçimde paylaşmaya davet etti.
Fincancı, “Ona göre biz de aşı konusunda acil kullanım onayının nasıl verildiğine dair fikir edinelim” dedi.
Diken’e açıklamalarda bulunan Fincancı, üçüncü faz çalışması için başvuran gönüllülerin sayısı ve erken verilerinin açıklanmasını beklediklerini ifade etti: “Üçüncü fazla ilgili ara değerlendirme verileri varsa onlar paylaşılsın. Ona göre biz de aşıya acil kullanım onayının nasıl verildiğine dair bir fikir edinebilelim. Elimizdeki kaynaklara göre, acil kullanım onayı verilebilir durumda görülmüyor.”