Metamfetamin nedir etkileri nelerdir?

Metamfetamin, merkezî sinir sistemi uyarıcısı olan sentetik bir madde olarak bilinir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ve obezite gibi hastalıkların tedavi edilmesinde kullanılabiliyor. Desoxyn adıyla ilaç piyasasında ABD’de vardır. Bunun dışında uyarıcı etkileri nedeniyle yasadışı olarak kullanımı vardır, kristal ve hap şeklinde olabilen türleri dünyada birçok ülkede yasadışı olarak satılıyor. Çoğu uyarıcı gibi, 6-24 saat devam eden güçlü bir öfori; bu nedenle güçlü bir psikolojik bağımlılık yapabilme etkisi vardır. Yapı olarak amfetamine yakın psikoaktif bir maddedir.

IUPAC ismi (S)-N-metil-1-fenil-propan-2-amin olan methamfetamin suistimal edilmek için kaçak üretimi ile de bilinir. Efedrin veya psödoefedrin molekülü hidrojenize edilip basitçe elde edilebildiğinden hemen her yerde yapılabilir. “Meth lab” de denilen bu üretim yerleri, üretimi esnasında çıkan fosfat nedeniyle kırmızı bir renge boyanır ve kedi idrarı gibi kokar.

JAPONYA’DA SENTEZLENDİ

1887 senesinde metamfetamin sentezlenmesinden kısa bir süre sonra, metamfetamin efedrin maddesinden ilk defa 1893’te kimyager Nagai Nagayoshi tarafından sentezlendi. “Metamfetamin” kelimesi bu yeni karışımın kimyasal yapısından türedi: methyl alpha-methylphenethylamine. 1919 senesinde, kristalize metamfetamin farmakolog Akira Ogata tarafından efedrinin redoks yöntemiyle kırmızı fosfor ve iyot kullanılarak sentezlendi.

Uyanıklık, motivasyon ve kısa dönem beyin aktivitesini yükselten madde yüksek dozlarda öforiye sebep olur. Madde alındığı zaman tansiyon ve vücut sıcaklığı artar, göz bebekleri genişler. İshal, bulantı, kusma olabilir.

GÜÇLÜ BİR BAĞIMLILIK OLUŞTURUR

Kötüye kullanımlarda beyin kimyasını bozarak depresyona neden olur. Bağımlılarında kalıcı anhedoni olur. Psikoz etkileri ortaya çıkartıp, görsel ve işitsel halüsinasyonlara neden olabilmektedir. Kullanıcılarında güçlü bir psikolojik bağımlılık yan etkisi ortaya çıkar.

Sürekli kullananlarda meth ağzı denen diş çürükleri oluşur, bağışıklık sistemi baskılanır. Bu şahıslarda stafilokok enfeksiyonları sıktır. Kilo kaybı ve kısa dönem libido yükselişi, sonrasında erektil disfonksiyon da görülebilir.

Kuvvetli sistemik reaksiyon ile ölüme gidebilir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir